I oktober förra året fattade kyrkofullmäktige i Nylöse pastorat beslut om att till årsskiftet 2022 slå samman de fyra församlingarna Nylöse, Kortedala, Bergsjön och Angered till en församling.
Frågan har kantats av motsättningar och beslutet fattades med svag majoritet i fullmäktige.
Konflikten handlar dels om vad sammanslagningen skulle betyda i praktiken och dels om beredningen av ärenden. De kritiska menar att en sammanslagning riskerar att urholka de nuvarande församlingarnas lokala identiteter, att processen gått för fort och att sammanslagningen inte varit tillräckligt förankrad i pastoratet.
En av ledamöterna i fullmäktige begärde beslutsprövning i domkapitlet. Där avslogs begäran, med fem röster mot två. Även i stiftsstyrelsen var ledamöterna oense. Sex av femton ledamöter ville vänta med att ta beslut i och med att ärendet var överklagat till nästa instans, överklagandenämnden.
Nu har alltså överklagandenämnden beslutat om inhibering, vilket innebär att fullmäktiges beslut upphävs tills det att nämnden kommit med ett slutgiltigt besked. Det som ska prövas är om pastoratet och Göteborgs stift följt det som anges i kyrkoordningen för hur en så pass genomgripande indelningsändring ska gå till.
Jörgen Wahlund (Öka) är ordförande för Nylöse pastorats kyrkofullmäktige:
– Det finns en oro i pastoratet nu. Vi har dragit i gång en omorganisation som skulle leda fram till den nya organisationen. Om överklagan går igenom skjuts det fram två år. Det som kommer hända i så fall är att detaljerna som överklagan rör rättas till, men min bedömning är inte att det blir ett annat beslut.
– För de förtroendevalda ställer det till det inför valet eftersom listorna ska vara inne den 15 april. Formellt måste det vara rätt vad som står på våra valsedlar, om vi är en församling eller pastorat, annars kommer de vara ogiltiga.
Tycker du att sammanslagningen beretts ordentligt?
– Jag upplever att vi haft hjälp från stiftet och att vi har följt stiftets rekommendationer. Vi har försökt att ha en bra process, men sedan är det alltid så med så här stora interna frågor att det finns motsättningar.