Nyvald del 5: Den stora och tunga kistan med tre lås som ofta finns i gamla kyrkor beskriver beslutsmakten i församlingen. För det är prästen och två personer från församlingen som låser upp kistan tillsammans – ingen kan göra det ensam.
Bilderna gavs vid den introduktionskurs för nyvalda som hölls en kväll i Örgryte församlingshem i centrala Göteborg. Till samlingen hade drygt hundra förtroendevalda från församlingar i stiftet kommit.
Stiftsadjunkt Lars Björksell som målade upp bilden av kistan gav också dagens motsvarighet: församlingsinstruktionen, det måldokument som kyrkofullmäktiges ordförande och kyrkoherden gemensamt skriver under, som ett uttryck för den gemensamma ansvarslinjen.
På kursens tre timmar kunde deltagarna bara få en första orientering om allt det som en förtroendevald möter. ”Ni behöver inte kunna alla lagar, men ni behöver känna till att de finns” sa Cissi Hammer från arbetsgivarorganisationen lugnande från podiet.
De som medverkade representerade några av de instanser där ledamöterna kan hämta hjälp, främst stiftet och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Men innan de talade påminde stiftskonsulent Ylva Bodell om grunden: vad kyrkan är och dess syfte, det som till och med inleder hela kyrkoordningen: att människor ska komma till tro.
– Det är lätt att vi bara talar om verksamheten, att det vi gör tar över, sa hon.
Stiftsjurist Louise Edqvist Lendefors höll i en stor del av kvällen. Hon gick raskt igenom de tre kapitel i kyrkoordningen som ger grunden för församlingens organisation och beslutsstruktur och sköt in ett och annat praktiskt tips.
– Kyrkoordningen i senaste upplagan måste finnas i varje pastorat, sa hon.
Deltagarna fick lära sig om ansvarsfördelningen mellan kyrkoråd och kyrkofullmäktige, att kyrkorådet är beredningsorgan för kyrkofullmäktige och också ansvarar för GUDM – de undrande nyvalda fick förklaringen att internförkortningen står för församlingens grundläggande uppgifter gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.
Kyrkofullmäktige beslutar i ärenden av större vikt, men gränsdragningen till kyrkorådet kan vara svår. Enligt Louise Edqvist Lendefors brukar uppfattningen vara att kyrkorådet exempelvis ska ha mandat att sälja fastigheter.
– Men när fastighetspriserna är så höga som nu kan man fundera på om det är rätt. Om man är osäker är det bättre att ta ärendet till fullmäktige, sa hon.
En annan vanlig fallgrop är också att veta var gränsen går mellan kyrkorådets och kyrkoherdens ansvar.
– Kyrkorådet styr, kyrkoherden leder det dagliga arbetet – det är viktigt att hålla isär deras områden, sa Louise Edqvist Lendefors. Kyrkorådet är församlingens eller pastoratets styrelse och kan inte vältra över det ansvaret. Ni ska följa det dagliga arbetet, men utan att inkräkta på kyrkoherdens område.
Kyrkorådet beslutar om inriktningen på verksamheten och ger ramarna för den. Kyrkoherden verkställer kyrkorådets beslut och återkopplar till kyrkorådet.
– Bör man delegera uppgifter till kyrkoherden, löd en fråga.
– Kyrkoherden bör ha så mycket ansvar på delegation att hen kan sköta sitt arbete. Och inte så lite att inga beslut kan fattas om inte kyrkorådet deltar – ni måste lita på er kyrkoherde, svarade Louise Edqvist Lendefors.
Det svåra området arbetsmiljöproblem ska kyrkoherden som arbetsledare hantera, inte kyrkorådet, förklarade Louise Edqvist Lendefors.
– Men om det är kyrkoherden som är problemet, vad gör man då, frågade en röst från åhörarna.
Då kan den anställde behöva göra kyrkorådet uppmärksam på det, blev svaret.
Och Lars Björksell flikade in:
– Om det blir nödvändigt får man ta upp problemet med sitt fack, så kan det leda till förhandling.
Ett stort område för kyrkorådet är dess arbetsgivaransvar. Det fanns inte tid att tränga in i den långa lista med lagar och avtal som styr verksamheten, men Cissi Hammer berörde något vad kyrkorådet måste kunna: bland det finns hur man hanterar en uppsägning korrekt, med befogenhetsprövning, och när det krävs MBL-förhandling.
– Om ni är osäker på om tillsättningen kräver MBL-förhandling eller enbart information är det bättre att förhandla, rådde Cissi Hammer. Om ni inte förhandlat när ni skulle kan det bli tvisteförhandling och det är onödigt att använda församlingens pengar till det.
Vad har kursen gett dig?
Gerhard Isacsson
mångårig ledamot kyrkofullmäktige i Kungsbacka-Hanhals församling
– Ett väldigt bra initiativ, och mycket bra dokumentation. Men det blev trångt med för många deltagare. Och upplägget var fel: ambitioner-na var högre och mer omfattande än vad tiden räckte till. För den som aldrig mött kyrkans organisation tidigare måste det ha varit svårt att förstå. Vi borde ha börjat med en kort gudstjänst, och framför allt saknades inspiration till de förtroendevalda.
Yvonne Josefsson
nyvald i kyrkofullmäktige, Västra Frölunda pastorat
– Det har varit en väldigt bra dag om administration, styrning och ledning. Jag är ny som förtroendevald. Jag lyssnar i första hand om kyrkofullmäktige, men det är ju en ”treenighet” – kyrkofullmäktige, kyrkoråd och kyrkoherde hör ihop.
Camilla Kihlberg
ledamot i kyrkofullmäktige och kyrkoråd, Örgryte församling
– Hittills har jag känt till det mesta eftersom jag jobbar i en församling och har suttit som sekreterare i kyrkofullmäktige- och kyrkorådssammanträden. Det är bra att kursen innehåller mycket om struktur och uppbyggnad och vem som bestämmer, så att man inte kliver in på varandras områden – det är nog det största problemet.
Arne Ojde
ledamot kyrkofullmäktige och församlingsråd, Björkekärrs församling
– Kursen har gett en allmän överblick som är nyttig för mig, det känns bra. För mig är det viktigast att vara med i församlingsrådet, det lokala är viktigt och vi har en positiv församling.
Robin Kalmendal
kyrkofullmäktige och kyrkoråd, domkyrkoförsamlingen
– Det har varit en väldigt bra dag, man får upp ögonen för alla ansvarsområden så att man kan undvika att frågor hamnar mellan stolarna. Det är roligt att träffa andra förtroendevalda, och jag är glad över att höra hur man kan få mer information – att det finns en struktur, experter som man kan fråga, annars kan det kännas ganska överväldigande.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.