Det var i en predikan i slutet av förra året som en präst målade upp en dyster bild av samtiden. Han kritiserade politiken, både till höger och vänster, och sa att det var längesedan den försökte bidra till ljuset i tillvaron.
Kritiserar migrationsministern
”I dag skryter nästan politikerna och hur bra de är på att ljuga. Ingen av dem och inget de företräder är värt något av vårt dyrbara förtroende. Och behöver vi bry oss om vem som är statsminister? Vi vet att det är politiker” sa prästen i predikan som också lades ut på församlingens sociala medier.
På sin blogg har prästen lagt ut en parafras på Leonard Cohens dikt ”Allt som finns att veta om Adolph Eichmann”. I den ha han har bytt ut Adolph Eichmann mot migrationsminister Maria Malmer Stenergard.
Domkapitlet: Agerat omdömeslöst
Enligt domkapitlet har prästen på sin blogg och i sin predikan gett uttryck för en nedvärderande syn på politiker och det demokratiska systemet. Han har agerat så omdömeslöst att han i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha och domkapitlet ger honom därför en skriftlig erinran. Det kan liknas med en tillrättavisning eller varning, men ger inga andra disciplinära påföljder.
Domkapitlet skriver i sitt beslut att en präst har personligt ansvar för att möta människor på ett sätt som väcker förtroende för både kyrkan och prästen själv. En präst är alltid i tjänst och har inte en privat sfär, såsom en personlig blogg, som kan ställas utanför vigningstjänsten.
Domkapitlet skriver att det inte är godtagbart att från predikstolen agera ut sin frustration på ett aggressivt sätt. Det inte är en prästs uppgift att ”predika över sådant som kan riskera att spela antidemokratiska krafter i händerna och detta även om prästen finner att det som sker i samhället gör ont”. Risken med sådant är att det kan underblåsa splittring i samhället.
Upplever politiken som "förljugen"
Kyrkans Tidning har sökt prästen som avböjt att kommentera beslutet. För domkapitlet har han förklarat att han med parafrasen på dikten på sin blogg velat påminna om att monstruösa beslut inte fattas av monster, utan av medmänniskor. Han är kritisk mot regeringens migrationspolitik som han genom arbetet i församlingen sett hur den drabbar flyktingar.
Prästen har också sagt att han skulle känna sig förkrympt om han inte fick ge uttryck för sina tankar. Svensk politik har han följt sedan 60-talet och aldrig upplevt så ”förfallen, falsk, ytlig och förljugen” som i dag. Men han inser nu, enligt domkapitlet, att han måste hantera sina tankar på ett annat sätt som inte väcker anstöt.