Regalierna mindre skadade än befarat

Regalierna uppges vara i relativt gott skick. Foto: Polisen/Handout

De återfunna regalierna är i relativt gott skick, menar länsantikvarie Ebba Gillbrand som sett bilder på föremålen under rättegången. 

En person har anhållits, misstänkt för inblandning i återlämnandet av regalierna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Regalierna uppges vara i relativt gott skick. Foto: Polisen/Handout

Begravningsregalierna finns nu på polisens nationella forensiska center, NFC, i Linköping. Där ska föremålen genomgå en teknisk undersökning och efter det kommer skadeläget utredas av länsstyrelsen i Sörmland.

Under rättegången fick länsantikvarie på Sörmlands länsstyrelse, Ebba Gillbrand, se en bild på regalierna och kunde konstatera att de verkade vara i relativt gott skick.

  Det var väldigt hastigt när jag såg bilden. Men utifrån hur de såg ut och vad jag hört av polisen så verkar det inte vara så illa som det hade kunnat vara, de hade ju kunnat förstöras helt.

Efter att NFC har undersökt föremålen och polisen är klara med sin bedömning kommer Ebba Gillbrand få titta på regalierna och länsstyrelsen göra en bedömning av skadeläget. I nuläget kan Ebba Gillbrand dock inte svara på detaljer om föremålens skick, eller om det finns delar som saknas.

Begravningsregalierna från 1600-talet är unika och ovärderliga utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv. Karl IX:s krona är tillverkad i guld och emalj, med detaljer i bergkristall och pärlor.

  Det kommer jag gå in på också under rättegången. Men det är redan känt och belagt i forskning att de är unika, utifrån ett nationellt och säkert även internationellt perspektiv. Karl IX ville manifestera sin makt genom påkostade föremål, säger Ebba Gillbrand.

Catharina Fröjd, kommunikatör i Strängnäs domkyrkoförsamling säger att personal från Svenska kyrkan i Strängnäs har varit med och identifierat föremålen. Men att det inte i nuläget går att svara på exakt hur pass skadade regalierna blivit under stölden. 

  De är identifierade utav medarbetare hos oss och nu väntar vi bara. På att nationellt forensiskt center ska vara klara med sin undersökning och att rättegången ska vara klar.

Beslutet om hur regalierna i framtiden ska förvaras, om de kommer tillbaka till domkyrkan i Strängnäs eller inte, tas efter att rättegången är avslutad och länsstyrelsen är färdig med sin bedömning.

   Det har ju pågått en diskussion hos oss sedan stölden och vi har gjort en utvärdering som visat att vi inte har brustit i våra säkerhetsföreskrifter, säger Catharina Fröjd. 

En person anhölls i går misstänkt för att vara iblandad i återlämnandet av regalierna.

 Personen anhölls under torsdagskvällen som skäligen misstänkt för grovt häleri under perioden 31 juli 2018 till 5 februari 2019, säger kammaråklagare Isabelle Bjursten, i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten. 

Sedan tidigare är en annan person åtalad, misstänkt för grov stöld av regalierna. Rättegången i Eskilstuna tingsrätt fick i tisdags avbrytas när åklagaren fått information om att regalierna återfunnits.