Under förra årets kyrkoval hamnade frågan om prästers syn på samkönade vigslar i centrum. Flera nomineringsgrupper krävde att bara den som vill viga samkönade par ska kunna bli präst. Läronämnden har dock tidigare sagt nej till att införa ett sådant krav.
Jesper Eneroth, som är Socialdemokraternas gruppledare i kyrkomötet och ledamot i kyrkostyrelsen, har till årets kyrkomöte motionerat om ett annat sätt för att garantera att alla präster viger samkönade par.
- Då läronämnden inte var intresserad av att gå vidare så backar jag, och vill gå en annan väg, säger han.
Ändring av kyrkoordningen
Han menar att den präst som inte vill viga samkönade är diskriminerande. Han vill därför att kyrkostyrelsen låter utreda om det går att göra ett tillägg i kyrkoordningen med innebörden att den som diskriminerar någon på grund av kön, ålder, etnicitet eller sexuell läggning kan förklaras obehörig som präst. Det ska också göras tydligt att den som avstår från att viga par av samma kön diskriminerar.
Jesper Eneroth tycker att det är viktigt att säkerställa att inte någon utsätts för diskriminering i Svenska kyrkans sammanhang. Även om det finns möjligheter för samkönade par att vända sig till andra präster, så menar han att de antagligen inte känner sig välkomna att engagera sig i en församling där prästen inte kan tänka sig att viga dem.
- För mig handlar detta om att ge domkapitlen verktyg. Om någon upplever sig diskriminerad så ska man kunna anmäla en präst och så får domkapitlet göra sin prövning, säger han.
Präster har fått ha olika syn på äktenskapet
När kyrkomötet 2009 beslutade att utvidga kyrkans äktenskapsordning så sades det också att Svenska kyrkan skulle kunna rymma två äktenskapssyner i framtiden. Jesper Eneroth menar dock att det uttalandet är överspelat.
- Jag tycker att kyrkans ordning måste vara överordnad enskilda ämbetsbärares uppfattning. Som medlem i Svenska kyrkan ska man kunna ha olika uppfattningar, men som präst i Svenska kyrkan har man ett ansvar för att ställa upp för kyrkans ordning, och inte göra skillnad på kön vid vigsel, säger han.
Du tror inte det kan bli en svekdebatt då kyrkomötet 2009 sa att båda skulle rymmas?
- Jag kom med i kyrkomötet 2013 och var inte med 2009. Beslutet var att man ändrade ordningen för vigsel, och inte gör skillnad på kön. Min motion går ut på att alla präster ska följa det, säger han.
En del mer konservativa kanske kommer känna sig exkluderade om detta går igenom. Hur ser du på det?
- Jag känner ett stort ansvar för att vi som kyrka inte utsätter någon för diskriminering, och det är jag villig att vända på varje sten för att åstadkomma.
Det går ju inte att säga hur många präster som skulle beröras, men det skulle ju kunna vara många som får sluta?
- Jag ser att grundproblemet i så fall är att folk utsätts för diskriminering idag. Jag tycker inte att motionens att-satser är radikala. Det handlar om att säkerställa att våra präster inte diskriminerar på grund av kön, ålder eller etnicitet.
Jesper Eneroth och styrelsen i den socialdemokratiska gruppen i kyrkomötet står bakom motionen liksom
gruppledarna Niklas Larsson (C), Marjut Ervasti (ViSK) och Margareta Karlsson (ÖKA).
Förhoppningen är få stöd av andra nomineringsgrupper i kyrkomötet och, om motionen får stöd, att kyrkostyrelsen återkommer med ett förslag om ändringar i kyrkoordningen till nästa års kyrkomöte.