Så kämpar Svenska kyrkan mot nöden under helgerna

I Helsingborg har pastoratet satt upp en gran som blinkar när någon swishar en gåva till diakonin. Foto: Josefine Sjöqvist

Trycket är hårt på diakonin inför julen. ”Vi ser ett ökat behov denna jul”, säger Fredrik Fernbom, kyrkoherde i Kinds pastorat.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Diakoni

I Helsingborg har pastoratet satt upp en gran som blinkar när någon swishar en gåva till diakonin. Foto: Josefine Sjöqvist

I Tranemo och Svenljunga samarbetar Svenska kyrkan i Kind med företag, föreningar och en lokalrevy för att få in medel till att hjälpa så många som möjligt i de två kommunerna. Samarbetena behövs, speciellt detta år.

- Vi har ju sett ett generellt ökat behov, men det blir så klart extra påtagligt i juletid, säger kyrkoherde Fredrik Fernbom.

Svårare att få stöd

Han menar att många människor drabbas av att handläggningstider hos myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen blir allt längre. Människor med små marginaler kan drabbas hårt när de får vänta i månader på bidrag som de har rätt till.

- Det faktum att systemen stramas åt för att minska missbruk har lett till ökade kontroller som drabbar oskyldiga, säger han.

Tycker du att samhället sviker?

- Att kyrkan delar ut mat har funnits med sedan kyrkans äldsta tid. Det är naturligt för oss. Samtidigt är det ju viktigt att samhället förbättrar sina rutiner så att människor inte behöver hamna i misär, säger han.

Även svårare i välbeställda orter

Onsala utanför Göteborg brukar ses som en välmående ort, men även där finns det människor som har svårt att få pengarna att räcka till inför julen. Karin Piläng, diakon i Onsala församling, upplever också att det är ett högre tryck i år än tidigare år.

Hon tror att det beror på att det är svårare idag att få ekonomiskt bistånd, och att det är lätt att straffa ut sig från systemet.

- Många har också haft det svårt länge, och den buffert man kanske haft är slut. Då vänder man sig till kyrkan. Även om man inte går i kyrkan så finns uppfattningen att man kan vända sig till oss, vilket vi är glada för, säger hon.

Den senaste tiden är det särskilt ensamstående mammor med tonåringar som kontaktat kyrkan i Onsala.

- En tonåring är mycket dyrare att försörja än ett mindre barn, säger hon.

En gran ska hjälpa till

I Helsingborg har Svenska kyrkan sedan 2022 haft insamlingskampanjer för stadens utsatta barnfamiljer. På Sundstorget står en julgran som blinkar varje gång någon swishar pengar i satsningen som heter Swish for a wish.

- Det är riktat till barnfamiljer och barns behov, säger Johanna Alm, som är diakon i Gustav Adolfs församling.

Hon berättar att församlingen möter familjer som har stora behov. Det saknas mat, det saknas vinterkläder och skor, det saknas julklappar.

- Det klart att jag känner mig otillräcklig och skulle vilja hjälpa fler, men vi kan inte göra så mycket mer än det vi gör, säger hon.

Satsningen på julgranen gör att frågan får uppmärksamhet i Helsingborg.

- Vi blir väldigt synliga och en kraft att räkna med, säger hon.