För många är Svenska kyrkan starkt förknippat med gemenskap över mat. Det är allt från kyrkkaffe och måltider på lägergårdar till att dela ut matkassar till behövande.
Inflationen var i juli 2022 åtta procent. Stigande priser för livsmedlen är en av orsakerna till den höga inflationen, där grönsaker, mjölk, ost och ägg är de produkter som haft störst prisökning.
Stiftsgården får tänka nytt
Mikael Isaksson, kökschef på Vårdnäs stiftsgård i Linköpings stift, har märkt av inflationen. Priserna har gått upp på många av varorna de brukar köpa och kökschefen har fått välja mellan att byta ut vissa råvaror eller höja priserna.
Att produkter har blivit dyrare är dock inte bara ett problem. Det har också lockat fram kreativitet när köket förädlat delar av djuret de inte brukar använda till en fin köttbit eller bytt ut melon och tomat mot rostad blomkål och betor i salladsbuffén.
– Bara för att något blir dyrt och man börjar tänka om så betyder inte det att det blir dåligt, för då hittar vi andra grejer som är prisvärda, men som ändå gör ett fint buffébord, säger Mikael Isaksson.
Håller fast vid sina lokala producenter
Restaurangen på Vårdnäs stiftsgård är Svanenmärkt och en del av Östgötamat och har därmed förpliktat sig att fokusera på lokalproducerad och ekologisk mat. Att ge upp detta löftet är inte ett alternativ, även om priserna stiger, menar Mikael Isaksson.
– Vi har byggt upp att vi använder sådana produkter under en längre tid, då ska vi fortsätta med det. Att göra ett avstamp från det nu under skenande priser och sen gå tillbaka, då tappar vi kundernas förtroende.