Så påverkas kyrkan av de höjda matpriserna

Elisabeth Andréas är projektledare för Göteborgs stadsmissions matcentral. Där har inflationen ännu inte påverkat inflödet av varor. Foto: Vincent Aadland

Matpriserna skenar i höjden, men på matcentralen i Göteborg har man inte märkt av något minska inflöde av mat. Vårdnäs stiftsgård har däremot fått börja tänka kreativt för att kunna hålla sina priser.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

Få tillgång till allt på sajten!

Första månaden 9 kr (ord pris 125 kr) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Elisabeth Andréas är projektledare för Göteborgs stadsmissions matcentral. Där har inflationen ännu inte påverkat inflödet av varor. Foto: Vincent Aadland

För många är Svenska kyrkan starkt förknippat med gemenskap över mat.  Det är allt från kyrkkaffe och måltider på lägergårdar till att dela ut matkassar till behövande. 

Inflationen var i juli 2022 åtta procent. Stigande priser för livsmedlen är en av orsakerna till den höga inflationen, där grönsaker, mjölk, ost och ägg är de produkter som haft störst prisökning. 

Stiftsgården får tänka nytt

Mikael Isaksson, kökschef på Vårdnäs stiftsgård i Linköpings stift, har märkt av inflationen. Priserna har gått upp på många av varorna de brukar köpa och kökschefen har fått välja mellan att byta ut vissa råvaror eller höja priserna. 

Att produkter har blivit dyrare är dock inte bara ett problem. Det har också lockat fram kreativitet när köket förädlat delar av djuret de inte brukar använda till en fin köttbit eller bytt ut melon och tomat mot rostad blomkål och betor i salladsbuffén. 

– Bara för att något blir dyrt och man börjar tänka om så betyder inte det att det blir dåligt, för då hittar vi andra grejer som är prisvärda, men som ändå gör ett fint buffébord, säger Mikael Isaksson. 

Håller fast vid sina lokala producenter

Restaurangen på Vårdnäs stiftsgård är Svanenmärkt och en del av Östgötamat och har därmed förpliktat sig att fokusera på lokalproducerad och ekologisk mat. Att ge upp detta löftet är inte ett alternativ, även om priserna stiger, menar Mikael Isaksson. 

– Vi har byggt upp att vi använder sådana produkter under en längre tid, då ska vi fortsätta med det. Att göra ett avstamp från det nu under skenande priser och sen gå tillbaka, då tappar vi kundernas förtroende. 

Changiz Henareh har kört mat för Stadsmissionen i snart 6 år. Han packar rutinerat ihop salladspaketen har levererat till Fässbergs församlingshem, Mölndal, i lådorna innan de hamnar bredvid fryst kött i bilen. Foto: Nora Lorek

Till Göteborgs stadsmissions matcentral kommer varje vecka stora mängder mat. Maten doneras när den inte kan säljas i vanlig butik. Från matcentralen går leveranser till stadsmissionens verksamhet eller till församlingar som har matutdelning. 

– Än så länge ser vi inte att inflödet av mat minskar. Jag har sammanställt vad vi har fått in under sommaren och det går i linje med vad vi hade förra året, säger Elisabeth Andréas, projektledare och ansvarig för matcentralen. 

Hon är förberedd på att butiker kanske kommer att arbeta mer aktivt mot matsvinnet om priserna stiger ännu mer, men matcentralen har så stort kontaktnät och stora leverantörer att det inte finns någon oro att man kommer stå utan mat.   

Behovet bland utsatta ökar

När Kyrkans Tidning i somras besökte Mölndals pastorat, en av de församlingar som får leveranser från matcentralen, märktes ett stort behov för matutdelningar. 

–  I Mölndal har de haft öppet för folk från Ukraina och där har de märkt en väldig ökning. Jag pratade med dem och de sa att det har varit jättebra att vi under sommaren har kunnat skicka mer än vad vi brukar göra till dem, säger Elisabeth Andréas.  

För de som redan vänder på varje krona kommer situationen förvärras ytterligare i höst, tror Elisabeth Andréas. 

– Vi kommer att få hjälpas åt både kyrkor, stadsmissioner och maträttsbutiker och göra vad vi kan för de som hamnar i en sån här situation.