"De är riktiga människor av kött och blod"

Kyrkoherde Gunilla Hallonsten leder samtal om polyamori med familjen Fridland-Engström under Malmö pride. Foto: Mikael E Holgersson

Hur definierar ni kärlek? Vad betyder trohet för er? Hur delar man på föräldraledigheten när man är tre föräldrar? Det var frågor som Linda, Erik och Hampus Fridland-Engström fick svara på när Malmö pastorat bjöd in till samtal om polyamori. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq Pride

Kyrkoherde Gunilla Hallonsten leder samtal om polyamori med familjen Fridland-Engström under Malmö pride. Foto: Mikael E Holgersson

Det är fredag kväll i Malmö och i S:t Johannes kyrka har en lång regnbågsmatta rullats ut i mittgången. I koret står fyra uppblåsta bokstäver i pastellfärger. Bokstäverna stavar L-O-V-E.

Ikväll har Malmö pastorat bjudit in Linda, Erik och Hampus Fridland-Engström för att prata om hur det är att leva i en relation utanför tvåsamhetsnormen. 

–  Vi är ingen annat än en till vuxen. Det är det enda som skiljer oss från en kärnfamilj, säger Linda Fridland efter samtalet. 

Pastoratets kyrkoherde Gunilla Hallonsten är på plats för att moderera samtalet. 

Gunilla Hallonsten frågar hur familjen Fridland-Engström definierar begrepp som kärlek, trohet och tillit. Kärleken känns på samma sätt som när den var riktad mot en person, men nu är den riktad mot två, svarar de. Det handlar om att komma överens, kommunicera och visa ömsesidig respekt.

Svenska kyrkan kan göra mer för polyamorösa

Under samtalet diskuteras också flera praktiska aspekter. Som att det i dag inte fungerar juridiskt att vara tre föräldrar till ett barn. Familjen Fridland-Engström upplever att när frågor av den är karaktären lyfts politiskt, så trycks de snabbt undan. 

– Men det är fantastiskt när Svenska kyrkan bjuder in till samtal, som i dag. Och det vore fantastiskt om kyrkan på något sätt kunde ge sig in i det politiska och tänka “hur kan vi i stötta människor som står utanför det normativa?” För kyrkan är en stor organisation som har en del makt. Det kyrkan säger lyssnar man på, svarar Hampus Engström på frågan vad de längtar efter från Svenska kyrkan. 

Kent Wisti är upprörd över tonen på sociala medier. Foto: Mikael E Holgersson

Åhörarna i kyrkan lyssnar intresserat på samtalet. Efter en stund bjuds prästen Kent Wisti upp på scen. Han är glad över att Svenska kyrkan ofta är först på bollen i att diskutera svåra frågor. Samtidigt är han arg, säger han, och hänvisar till kommentarer som har skrivits på sociala medier när Kyrkans Tidning och andra tidningar har rapporterat om samtalet. 

– Det är helt ovärdigt. De som sitter här är riktiga människor av kött och blod, säger han. 

För familjen Fridland-Engström är kommentarer om deras leverne inte något nytt. De möter mycket fördomar i sin vardag. 

– Den vanligaste kommentaren vi får är “det är så synd om barnen” och då ställer jag frågan tillbaka: “På vilket sätt är det synd om dem?”. Men det är bara ”synd om dem”, berättar Linda Fridland. 

Viktigt att prata om

För Linda, Erik och Hampus var det självklart att tacka ja till panelsamtalet, trots att de tidigare mött stängda dörrar när de varit i kontakt med Svenska kyrkan. När de tre ville ha en ceremoni, likt ett bröllop, för att befästa sin kärlek och utbyta löften, var de inte välkomna i kyrkan. 

– Jag tycker det var helt fantastiskt att vi blev inbjudna i Svenska kyrkan och fick utrymme att prata på det här sättet. Det känns jätteviktigt för oss och Svenska kyrkan att man faktiskt rör upp den här frågan, säger Hampus Engström till Kyrkans Tidning. 

Inne i S:t Johannes kyrka fortsätter Malmö pastorats program under Pride med ett samtal om hur normer påverkar kropp, själ och sexualitet.  Utanför kyrkporten berättar Gunilla Hallonsten att hon känner sig nöjd över att Malmö pastorat öppnade upp för att föra samtalet om polyamori. 

– De är bara människor och det är avgörande viktigt att tala om det som är människors liv och existentiella frågor och livsvillkor. 

Några av de reaktioner som kommit på det här samtalet är att flersamhet är emot Svenska kyrkans lära och därför inte borde pratas om. Vad tänker du om det? 

– Jag har reagerat på just det. För Svenska kyrkan har en uppfattning om äktenskap och den har vi. Och samtidigt kan vi lyfta upp frågor och samtala om dem. Det finns massa svåra frågor kring tro och liv där kyrkan har en tydlig uppfattning och vi ändå tillåter samtalet. Men ofta när det är social-etiska eller sexual-etiska frågor, då blir det reaktioner.