Selångers kultur- och pilgrimscenter AB har försatt sig själv i konkurs, något som Sundsvalls Tidning var först med att rapportera. Aktiebolaget bilades 2017, då som en del av Selångers församling, för att bedriva restaurang- och konferensverksamhet under namnet Selånger pilgrimscenter. Sedan 2022 äger en fristående stiftelse bolaget.
Bolaget har hyrt lokaler, som byggts för att vara just pilgrimscenter, av församlingen. 2023 och 2024 betalade bolaget halv hyra - 536 000 kronor per år.
Kan inte betala hyran

Vid årsskiftet blev Selångers församling en del av nybildade Medelpads södra pastorat. Det nya kyrkorådet har beslutat att inte fortsätta subventionera pilgrimscenters hyra, men att hyran för lokaler som ingår i kontraktet men som inte kunnat nyttjas, ska reduceras med 15 procent. Det innebär att Selånger pilgrimscenter skulle få en hyreskostnad på 911 200 kronor för 2025.
– Den summan kan vi inte betala. Då är det lika bra att vi försätter bolaget i konkurs för att skydda alla, innan vi ekonomiskt skadar någon, säger Bror Holm, ordförande i aktiebolagets styrelse.
Han säger att bolaget inte har några skatte- eller leverantörsskulder men däremot en hyresskuld. Enligt Lovisa Schmidt, kyrkoherde i Medelpads södra pastorat, har ingen hyra betalts på ett halvår.
"Smärtsamt"
Helene Westerlind är diakon i Medelpads södra pastorat och chef för pilgrimscentret.

– Det är många i restaurangbranschen i det här området som går i konkurs. Vi har tagit oss i genom både pandemi, kriget i Ukraina och inflation, men det är svårt att få det att gå runt, säger hon.
Både Helene Westerlind och Bror Holm är stolta över den verksamhet som bedrivits. Sedan 2018 har pilgrimcentret tagit emot över 164 000 gäster, däribland pilgrimer från 62 länder.
– Det här är smärtsamt. Jag och personalen har lagt ner vår själ i att bygga upp den här verksamheten. Men det är ett faktum och man får försöka förhålla sig till det på något klokt sätt, säger Helene Westerlind.
Tar ansvar för personalen
Enligt henne var hyreshöjningen omöjligt att hantera. Kyrkorådet tog beslut om hyran tisdagen 18 mars och bolagsstyrelsen fattade beslut om konkursen 20 mars.
– Som arbetsgivare behöver man ta ansvar så att personalen inte blir lidande. När vi betalat skatt och våra leverantörer, hade vi inte pengar så att det räckte till löner till all personal, säger Helene Westerlind.
I och med nedläggningen får bolagets fyra anställda möjlighet till lön genom den statliga lönegarantin.
Oense om vägen framåt
Enligt Bror Holm har aktiebolagets styrelse försökt hitta en uppgörelse med kyrkorådet, men de förslag som styrelsen lagt fram har kyrkorådet avvisat.
– Att rädda pilgrimscentrets verksamhet var A och O för oss. Men alla beslut avvisade man i sin helhet och då är det inte så mycket att förhandla om, säger Bror Holm.

Lovisa Schmidt, kyrkoherde i Medelpads södra pastorat, säger att pastoratet sökt dialog med bolaget under lång tid, men att det var först i slutet av förra året som bolaget hörde av sig. Hon har endast sett ett konkret förslag från bolagsstyrelsen.
– Vi i pastoratets ledning anser inte att det är rätt att använda medlemsavgifter till att subventionera en helt fristående stiftelse och ett bolag som som vi inte har någon insyn i, säger kyrkoherden.
Pastoratet fortsätter satsa på pilgrim
Hon betonar att bolaget gått med förlust varje år sedan det bildades.
– Det har inte kunnat bära sina egna kostnader och det känns som ett slukhål att lägga pengar i.
Selånger pilgrimscenter har meddelat på Facebook att de dukar upp sin sista brunch den 30 mars. När konkursförvaltaren gjort sitt står sedan lokalerna i Selånger till pastoratets förfogande. Hur byggnaden ska nyttjas är inte beslutat, men en arbetsgrupp har tillsatts för att reda i frågan.
– Det är ju inte pilgrimsverksamheten som gått i konkurs, utan bolaget som bedriver lunchrestaurang, konferens och catering. Fokuset framöver kommer vara vad vi vill driva i den här fantastiska byggnaden som vi är ägare till. Att satsa på pilgrimsverksamhet är viktigt för pastoratet och vi gör det redan i flera andra lokaler, säger Lovisa Schmidt.