Statsvetare manar till självrannsakan efter AFS framgångar

Ett mandat i kyrkomötet skulle vara det nationella genombrottet för Alternativ för Sverige, sa partiledare Gustav Kasselstrand före valet. Foto: Johan Nilsson/TT

Tre mandat i kyrkomötet och plats i stiftsfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Visby, Alternativ för Sverige lyckades med sitt mål att få mandat. Men att ett extremt högerparti tar plats i kyrkomötet är ett nederlag, säger statsvetare.

Tre mandat i kyrkomötet och ett mandat vardera i stiftsfullmäktige i Stockholm, Göteborg och Visby. Alternativ för Sverige lyckades med den avsikt man deklarerade inför valet – att ”ta mandat i kyrkans riksdag”. Detta skulle även innebära ”det stora nationella genombrottet” för partiet, enligt partiets program inför kyrkovalet.

I ett pressmeddelande skriver partiledare Gustav Kasselstrand: ”Det är en fenomenal valframgång för oss, och ett nationellt genombrott.”

Erik Amnå, professor emeritus i statskunskap vid Örebro universitet, menar att partiets framgångar är ett misslyckande:

– Ett extremt högerparti har lyckas ta sig in och ska nu agera i kyrkomötet. Det är fasansfullt och ett nederlag för alla. Det måste bli en väldig självsrannsakan kring att det ens går att göra politik av sådana extrema och okristliga idéer.

En diskussion om partipolitikens närvaro i kyrkan, samt om procentspärrar tror han kan bli resultatet.

– Jag tror det blir en debatt om spärrar. Det finns ett större allvar i resultat som ställer partipolitikens närvaro på sin spets.

Statsvetaren Jan Strid, universitetslektor vid Göteborgs universitet tycker inte att det i sig är särskilt konstigt att AFS lyckades mobilisera sina väljare.

– Det är många som påpekar att kupper är ganska lätta att göra. Det behövs inte särskilt många röster för att få tre mandat för den procenten. De har naturligtvis mobiliserat allt vad de orkar. Det är det som är lite av risken när man har ett så lågt valdeltagande.

Till kyrkovalet 2001 antog Sverigedemokraterna en liknande strategi, att använda kyrkovalet som en språngbräda in i andra nationella demokratiska organ. Då talades det högt om vikten av att rösta i kyrkovalet för att hålla SD ute. I år har övriga nomineringsgrupper varit tysta kring AFS kandidatur. Jan Strid tror dock inte att det påverkade utgången:

– Nej, det tror jag inte. De har lyckats mobilisera sina sympatisörer. Det är inte särskilt svårt att få till en grupp som utgör en procent.

SD backade i årets val och förlorade fyra mandat i kyrkomötet, samt tappade mandat i sex stift.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.