- De talade om färre sammanträden men utan att minska på det demokratiska inflytandet och om att nyttja stiftets videokonferenssystem vid sammanträden. Det minskar reskostnaderna, är klimatsmart och underlättar deltagandet i möten i stiftet, som är väldigt stort säger Ingemar Rehnman Johansson, utvecklingssekreterare i Luleå stift.
De minskade intäkterna präglar stiftets arbete de kommande åren. Svenska kyrkans ekonomiska utjämningssystem har förändrats och Luleå stift är den största förloraren på förändringen. Tidigare fick stiftet ersättning för kostnader som följer av gles bebyggelse, större behov av uppvärmning och högre lönekostnader på grund av det dåvarande så kallade kallortstillägget.
2015 föreslog Utjämningsutredningen ett förändrat glesbygdsbidrag, utan kompensation för uppvärmnings- och och transportkostnader. Kyrkomötet antog förslaget och nu bantar Luleå stift sin budget.
- Vi har en kostnadsöversynsgrupp som föreslår minskad bidragsgivning och besparingar på verksamhetens omkostnader. Men samtidigt föreslår gruppen vilka prioriterade områden som vi ska satsa på, säger Ingemar Rehnman Johansson.
I gruppen som har tagit fram besparingsförslagen finns representanter från nomineringsgrupperna i fullmäktige.
- Så behovet att spara är känt och vållade inte någon större diskussion. Andra programpunkter var intressantare, till exempel ett föredrag om ”vitboken” och diskussionen om kyrkans historiska behandling av ursprungsfolk och minoriteter, och informationen om en undersökning om hur stödet till minoritetsarbete ska utformas, säger han.