Sveriges kristna råd vill se stödpaket till trossamfund

Kollekter uteblir på grund av coronarestriktionerna. Arkivbild. Foto: Johannes Frandsen.

Kyrkorna drabbas hårt när kollekter uteblir på grund av coronarestriktionerna. Nu ber Sveriges kristna råd (SKR) regeringen om extra stöd för att möta utvecklingen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kollekter uteblir på grund av coronarestriktionerna. Arkivbild. Foto: Johannes Frandsen.

Uppdaterad

Karin Wiborn, generalsekreterare för Sveriges kristna råd, har i ett brev till kulturdepartementet bett regeringen om extra stöd till trossamfunden.

– Kyrkorna gör stora samhällsinsatser. Vi uppskattas och får tack av regeringen, vilket är bra. Men det finns en lång tradition av att kyrkorna inte får så mycket stöd som andra aktörer i civilsamhället, som till exempel idrottsrörelsen, säger hon.

När fysiska gudstjänster ställs in uteblir kollekter. Vissa församlingar blir också av med hyresintäkter när organisationer inte längre kan ha möten och samlingar. Dessutom påverkas givandet generellt av att människor blir arbetslösa och får sämre ekonomi.

– Alla åtgärder som regeringen gör behövs, men även kyrkorna behöver någon form av tillvänt ansikte. Jag skulle önska ett särskilt anslag riktat till alla trossamfund.

”Alla åtgärder som regeringen gör behövs, men även kyrkorna behöver någon form av tillvänt ansikte”, säger Karin Wiborn. FOTO: GUSTAV GRÄLL

Särskilt hårt dabbade av coronarestriktionerna är frikyrkorna, eftersom de är så pass beroende av insamlade medel för att kunna upprätthålla sin verksamhet, säger Karin Wiborn.

– Det märks otroligt snabbt för frikyrkorna när kollekterna uteblir. Det betyder mindre pengar till församlingen, samfundets nationella arbete och även mindre till det internationella arbetet. 

– På vissa håll är det ganska kritiskt, det handlar om ifall man kan fortsätta ha sina anställda eller fortsätta ha kvar kyrkan.

Kulturdepartementet bekräftar att de tagit emot brevet. Kulturminister Amanda Linds pressekreterare Josefin Jasse skriver i ett mejlsvar till Kyrkans Tidning: 

"Det kommer att besvaras enligt befintliga rutiner. Jag kan inte säga något i nuläget om enskilda stöd, men regeringen ser fortsatt över vad som behöver göras för att stödja och underlätta för det civila samhället i deras arbete."