Unga skapar en genväg till det judiska landskapet

Ursprungligen ett instagramkonto som, sammanställt i bokform, ger en bild av hur det är att leva som ung jude i Sverige. Som rentav skulle kunna fungera som lärobok i skolan.

Barbro Matzols recenserar antologin @Stolt jude.

Varje gång det händer något kring landet Israel så drabbas svenska judiska ungdomar av ökad mobbning och hot. De ställs till svars för en stats agerande som de inte lever i eller kanske aldrig besökt eller kommer att besöka. Halsbandet med Davidsstjärnan stoppas ner under tröjan för att inte synas och dra till sig oönskad uppmärksamhet.

Så kan vardagen se ut för den judiska minoritetsungdomen i Sverige.

Det är också en del av alla de berättelser som återfinns i den nya boken @Stolt jude – om judiskt liv i Sverige (Hillelförlaget) som har sin grund i ett Instagramkonto som startades 2015 av Judiska ungdomsförbundet. Där kan unga judar dela med sig av sin vardag och sina liv och berätta om hur det är att tillhöra en minoritet som är präglad av mångfald.

I bokens tematiska kapitel bjuds läsaren generöst in till ett möte med judar i Sverige, deras kultur, religion och identitet och familjeberättelser. Det blir uppenbart att de utgör en brokig blandning av människor från olika delar av världen: jemenitiska judar, judar med rötter i Indien och Afrika, homosexuella judar, religiösa judar och sekulära judar. Men också de som valt sin judiskhet genom att konvertera.

Boken är förvisso ingen lärobok för skolan även om den mycket väl kan fungera som sådan. Eller varför inte i kyrkornas konfirmand- och ungdomsarbete? Och så mycket bättre och mångfacetterad än de stereotypa bilder som annars ofta får representera judiskhet, exempelvis en ultraortodox jude med sidolockar som ber framför Klagomuren i Jerusalem.

Malin Norrby, förlagschef för Hillelförlaget, sammanfattar det utmärkt i bokens slutord: ”Nu har du fått läsa boken jag önskar att jag hade fått läsa när jag gick i gymnasiet” och ”jag hoppas att du genom boken har fått en genväg till att se det judiska landskapet från närmare håll än från läromedlens flygperspektiv”.

Det är bara att instämma och gratulera till en mycket angelägen bok som kan vara ett viktigt verktyg för att motverka antisemitism.

Fakta: Bok

@Stolt jude – om judiskt liv i Sverige

Nina Tojzner & Malin Norrby (red)

Judiska ungdomsförbundet i Sverige, Hillelförlaget

Taggar:

Recension Bok

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.