Ungdomarna tar över som kyrkvärdar i Boden

Kyrkoherde Hans Johansson, Svenska kyrkan i Boden, har tillsammans med sitt arbetslag tänkt nytt i corona-tider. Nu tas fler ungdomar i anspråk, här Nils Johansson i Matteuskyrkan.

Svenska kyrkan i Boden lyssnade på sina unga vuxna och återupptog den nedstängda ungdomsverksamheten. Nu, när de äldre kyrkvärdarna väntar ut viruset, tas de unga i anspråk.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kyrkoherde Hans Johansson, Svenska kyrkan i Boden, har tillsammans med sitt arbetslag tänkt nytt i corona-tider. Nu tas fler ungdomar i anspråk, här Nils Johansson i Matteuskyrkan.

De flesta av våra kyrkvärdar är 70 plus och vi är väldigt rädda om dem. Därför får riskgrupperna vara hemma och nya krafter kan komma in, säger Hans Johansson, kyrkoherde i Bodens församling.

När Folkhälsomyndigheten rekommenderade stängning av landets gymnasieskolor bestämde Svenska kyrkan i Boden att den kyrkliga ungdomsverksamheten skulle ställas in. Bara några dagar senare kändes beslutet omotiverat, säger Hans Johansson.

Det var ungdomarna själva som tog kontakt med oss. De bad om en förklaring till beslutet. Varför hade vi stängt? Det fick oss att fundera ett varv till och vi mötte deras önskan om att hitta nya sätt att organisera oss.

Det kändes som att vi hade svikit våra ungdomar i denna oroliga tid. Nu mer än någonsin behöver de mötesplatser där de kan lyfta sina frågor och funderingar. Därför drog vi i gång igen.

Beslutet att återuppta ungdomsverksamheten har krävt en förändring av verksamheten för att minska risken för smittspridning, förklarar Hans Johansson.

I helgen skulle exempelvis Pride ha arrangerats i Boden, ett evenemang som ställdes in. I stället hölls på ungdomarnas initiativ ett bibelstudium, "Bibel och hbtq", i fredags.

Vi har underbara vårvinterdagar nu, den femte årstiden här uppe, då vi gärna möts på säkra sätt. Som vid korvgrillning i pulkabacken nu på påsklovet.

Den nya situationen har också gett möjlighet till nytänkande.

Det är så många unga vuxna som vill ta ett större församlingsansvar och därför har vi sett till att utbilda dem i kyrkvärdskap, till exempel. De vill ha uppgifter och med uppgifterna växer ju alla. Den här gången fattade vi ett beslut som inte var över de ungas huvud. Det här var barnkonsekvensanalys på riktigt.

Hans Johansson har dock mött skeptiska reaktioner från andra församlingar, och han är noga med att ungdomsgruppen endast hålls i gång så länge Folkhälsomyndigheten inte kommer med nya direktiv för möten mellan människor som inte tillhör en riskgrupp.

Är en ungdom förkyld eller sjuk på något annat sätt får de förstås inte delta i någon verksamhet. Men det är så lätt att bara ställa in, nu ville vi ta ansvar för ett större sammanhang.

Hans Johansson berättar att församlingen har många planer för att gudstjänsterna ska kunna firas ändå i påsktid.

Vi har ju det här maxtaket på 50 personer men vi försöker tänka kreativt och sprida ut antalet gudstjänster. Kanske fira flera. Dessutom planerar vi gudstjänster för riskgrupper tidigare på dagen.