Upphetsat inför påvens arabiska resa

Foto: Andrew Medichini/AP/TT | Påve Franciskus är på besök i Förenade arabemiraten. På bilden välkomnas han av Abu Dhabis kronprins Mohammad bin Zayed Al Nahyan.

Med starka känslor ser kristna på arabiska halvön fram mot påve Franciskus besök.

- Vi är mycket tacksamma. Det är en chans för livet, säger den filippinske migranten Ray Erwin.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: Andrew Medichini/AP/TT | Påve Franciskus är på besök i Förenade arabemiraten. På bilden välkomnas han av Abu Dhabis kronprins Mohammad bin Zayed Al Nahyan.

Den 44-årige Erwin är en av de cirka 135 000 troende som väntas delta i tisdagens utomhusmässa i Förenade arabemiratens huvudstad Abu Dhabi.

Där ska "Lolo Kiko" (farfar Francisco), som påven kärleksfullt kallas i Filippinerna, lägga ut texten om den historiska resans tema: inter-religiös fred.

Påven, som anlände på söndagskvällen lokal tid, kommer att stanna i Förenade arabemiraten i 48 timmar. Det är första gången ett överhuvud för den katolska kyrkan besöker det geografiska området för islams födelse.

Förenade arabemiraten är stolt över sin religiösa tolerans. Landet har åtta katolska kyrkor. Oman, Kuwait och Jemen har fyra vardera och Qatar och Bahrain en vardera.

I det strikt sunnimuslimska Saudiarabien är däremot utövande av andra religioner än islam strängeligen förbjudet.

Tidigt på tisdagsmorgonen ska över 2 000 bussar hämta upp katoliker över hela Förenade arabemiraten för att god tid köra dem till utomhusmässan. En av de lyckliga som tilldelats en bussbiljett är Ruthcel Fermana som bott i Dubai mer än fem år.

- När jag vaknade på morgonen och såg i telefonen att mitt namn stod på listan sade jag: Tack Herre, tack Herre, tack Herre!

- Allting sker av ett skäl, säger hon förtröstansfullt.

Landets souvenirbutiker har laddat upp med påvliga minnessaker.

- Jag vill ha något som minne att denna viktiga händelse. När jag såg den här muggen ville jag definitivt ha den, säger Sabu Thomas till Reuters utanför en affär i Abu Dhabi.

Enligt katolska kyrkan lever nästan en miljon katoliker i Förenade arabemiraten, som har runt 9,5 miljoner invånare.

De katolska påvarnas relation med arabvärlden har varit blodig genom historien. Men nu vill påve Franciskus vända blad och stärka banden mellan kristendom och islam.

- Jag är glad att få skriva en ny sida i historien om relationen mellan religionerna och bekräfta att vi är bröder, om än olika, säger han i ett inspelat meddelande inför besöket.

Fakta: All makt hos emiren

Förenade arabemiraten är en federation av sju absoluta monarkier i form av schejkdömen, eller emirat: Abu Dhabi, Dubai, Sharja, Ras al-Khayma, Ajman, Fujayra och Umm al-Qaywayn.

Inom varje enskilt emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Det finns inga politiska partier, fackföreningar eller intresseorganisationer. Allmänna val förekommer inte, även om val i begränsad omfattning infördes 2006.

Kvinnor kan inneha höga poster inom statsförvaltningen och de utgör en stor andel av universitetsstudenterna. I praktiken har de dock fortfarande svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Källa: Utrikespolitiska institutet