Det är de minskande intäkterna i förhållande till utgifterna som gör att man måste göra nedskärningar. Färre medlemmar, men även Sveriges konjunktur och världsekonomin, är bidragande orsaker enligt Lena Fageus, kyrkoherde i Umeå pastorat, Luleå stift.
– Prognoserna om ekonomin från nationell nivå blir sämre och sämre, säger hon, så vi måste sätta en fot på bromspedalen. Vi vill vara en röst i samhället och vi måste synas och märkas på ett nytt sätt.
Kyrkorådet sammanträdde den 22 oktober och budgetförslaget innebär att 14 personer kommer att sägas upp till 2020.
Det är personal från alla grupper inom församlingsverksamheten som kommer att varslas. Hårdast drabbas dock barn- och ungdomsverksamheten då sju av de 14 tjänster som försvinner är pedagoger och församlingsassistenter.
– Vi har försökt hålla personalen informerad så mycket som möjligt och i morse informerade vi om kyrkorådets budgetförslag. Stämningen är stressad och folk undrar så klart vilka som kommer att drabbas, säger Lena Fageus.
I mitten av november räknar Lena Fageus med att ledningsgruppen ska veta vilka personer som måste sluta och att man ska kunna informera dem personligen under de två sista veckorna i november.
Svenska kyrkan i Umeå kommer också att sälja tre byggnader: Västerslättskyrkan, Böleängskyrkan och Kyrkans hus i Yttersjö.
Övriga åtgärder för att få en budget i balans är att avsluta projekten med ny församlingsgård vid Umeå stads kyrka och kyrka på Tomtebo, samt se över och minska kostnaderna för förtroendemannaorganisationen.
Pastoratet kommer dock fortsätta sin satsning på fler konfirmationsläger som i likhet med övrig barn- och ungdomsverksamhet är gratis för deltagarna.
Lena Fageus betonar också vikten av att se till de mest utsatta i samhället.
Långtidsplanen för 2021 och 2022 tyder på att tre till fyra tjänster per år kommer att försvinna. I nuläget vet man inte om detta kommer gå att lösa med naturliga avgångar eller ej.
Verksamhetsresultatet för 2018 var minus 5,5 miljoner kronor och enligt Svenska kyrkan i Umeå verkar underskottet för 2019 bli ännu större.
I Skellefteå pastorat, Luleå stift, försvinner också flera tjänster.
– Det är bland annat delar av tjänster och deltidstjänster, men sammantaget försvinner fyra till fem tjänster, säger Lars Elveros, ekonomichef i Skellefteå pastorat. Några har kunnat lösas genom naturliga avgångar, men vi har varit tvungna att säga upp två personer inom administrationen och de har jobbat sin sista arbetsdag.
Enligt prognosen från kyrkokansliet i Uppsala kommer de totala intäkterna för Skellefteå pastorat att minska med över två miljoner kronor under 2020.
– Vi har löst situationen för 2020, säger Lars Elveros, men vi tappar en till två procent av våra medlemmar per år så vi kommer att behöva minska kostnader och bemanning för 2021 och 2022 också.
Inte heller i Skellefteå vet man om det kommer räcka med naturliga avgångar.