Vandring en trend som håller i sig – men färre går med kyrkan

Birgittavägarna kring Vadstena är populära vandringsleder för pilgrimer. Foto: Mikael M Johansson. 

Många vill söka lugnet och det finns ett stort intresse för vandring och retreats. Men statistiken pekar på att antalet som deltar i pilgrimsvandringar och retreats i Svenska kyrkans regi har minskat. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Birgittavägarna kring Vadstena är populära vandringsleder för pilgrimer. Foto: Mikael M Johansson. 

Vid Brigittas udde tar en grupp pilgrimsvandrare från Mölndals församling en välbehövlig paus. De går 15 kilometer om dagen i tre dagar. Målet är Vadstena och vandringen görs i Sankta Birgittas fotspår, längst med en av lederna som kallas Birgittavägarna.

Vandring en populär trend

Det finns en nyandlig rörelse i Sverige. Många längtar bort från stress och uppkoppling. Tyst retreat är ett begrepp som allt fler känner till och mindfulness är en modell som till och med vården använder sig av.  Att vandra är också en folktrend.

Enligt en rapport som Naturvårdsverket publicerade förra året så har andelen av befolkningen som ofta vandrar längst en vandringsled ökat de senaste åren. Drygt 40 procent av befolkningen uppger att de någon gång per år vandrar längst en vandringsled.

Samma trend finns för motionspromenader och för promenader med syfte att få en naturupplevelse. Men statistiken över pilgrimsvandringar i Svenska kyrkan ger en omvänd bild. 

Statistiken som visar antalet deltagare på retreater och pilgrimsvandringar i Svenska kyrkan har minskat de senaste fem åren. Från drygt 33 800 år 2018 till drygt 27 000 år 2023.

– Det är förvånande siffror, säger Rickard Borgenback, pilgrimspräst vid Pilgrimscenter i Vadstena.

Intresset för pilgrimsvandring och pilgrimsliv tror jag, utan att överdriva, kan sägas öka i samhället i stort. Vi ser det inte minst i Europa. I dag så vandrar 500 000 pilgrimer varje år till Santiago de Compostela. Till Trondheim kommer det fram ungefär 7 000 varje år. 

Ökat intresse i Vadstena

Enligt Rickard Borgenback märker Pilgrimscentrum i Vadstena snarare av ett ökat intresse än ett minskande. Framför allt för det enskilda, långväga vandrandet. 

­Många har kanske provat på att vandra som pilgrim längs Caminon eller Olavslederna och så söker man nya platser. Vi jobbar med att utveckla Birgittavägarna.

Annette Gelotte och Linda Lilic har tagit täten när en grupp från Mölndals församling vandrar en av Birgittavägarna. Foto: Mikael M Johansson.

 
 

Exakt hur många som passerar genom Pilgrimscentrum och vandrar längst Birgittavägarna är svårt att säga eftersom många går på egen hand. Klosterkyrkan besöks av 150 000 personer varje år, flera av dem är pilgrimer som har kyrkan som slutmål. Sommartid kan Pilgrimscentrum ha upp till 300 besökare per dag och vandrare som gått Birgittavägarna själva och som kommer för att få ett certifikat är runt 200-300 stycken per år. 

Det som skiljer en pilgrimsvandring från en vanlig vandring är att det är en inre vandring i den yttre vandringens form. Möjlighet ges åt längre tankarna. Man är sällan samma person som startade som kommer fram till målet.

Vi möter mitt-i-livet-människorna

Rickard Borgenback menar att den nedgående trenden i antal besökare vid pilgrimsvandringar och retreat i Svenska kyrkan bör vara en anledning för församlingar att fundera. 

Jag tycker inte att man ska tolka siffrorna som att intresset för pilgrimsliv minskat utan kanske snarare se det som ett tecken på att intresset bland anställda och möjligheten att ordna pilgrimsvandringar kan ha minskat.

 

Pilgrimspräst Rickard Borgenback. Foto: Marcus Gustafsson.

Han tror att trenden med vandring är här för att stanna och hoppas att kyrkans församlingar ska lyckas hänga med på tåget.

Kyrkan har länge bett om en väckelse och vill nå nya människor. Framför allt har man svårt att nå mitt-i-livet-människorna. Men pilgrimsrörelsen möter vi dem ofta. Pilgrimsvandringar är ett gyllene tillfälle att kunna svara upp mot en längtan som finns bland våra medlemmar.

Stort intresse också för retreats

Anna Alebo, kaplan på Killans bönegård i Skåne som ordnar olika former av retreater, är också förvånad över siffrorna: 
– Vi kan inte ta emot alla som anmäler sig och vill komma hit. Vi vågar inte annonsera, för jag får hela tiden skriva att det är fullt.

Även Hägerstens församling i Stockholm upplever snarare ett ökat intresse och har alltid lång kö till de retreater de erbjuder. 

Emma Thorén, föreståndare på Wettershus retreatgård utanför Gränna, berättar att deras statistik visar att besökarna inte återvänt i lika stor utsträckning som innan pandemin och att 2023 var något sämre än 2022. Men hon bedömer ändå intresset som stort. 

– Det mest populära är de retreats som erbjuder enskild vägledning.   

Nytt system för rapportering

Verksamhetsstatistiken sammanställs varje år av Svenska kyrkans enhet för forskning och analys. Det är församlingarna själva som registrerar och rapporterar in hur många personer som deltagit. Retreats och pilgrimsvandringar redovisas tillsammans så det går inte att veta om någon av dem minskat särskilt. 

– Vi har övergått till ett nytt insamlingssystem för ett par år sedan och alla är kanske inte på banan med registreringen. Men om det skulle förklara nedgången kan jag inte svara på, säger utredare Jonas Bromander. 

– Det kan också vara så att även om pilgrimsvandringar är populära kanske inte alla församlingar möter behovet. Det tror jag är sannolikt, men vi har inte gjort någon närmare studie om det.

Fakta: Retreat och pilgrimsvandring

Besök vid retreat och pilgrimsvandring
2018    33 818
2019    33 811
2020    29 562
2021    33 263
2022    25 254
2023    27 074

Antal påbörjade dagar för retreat och pilgrimsvandringar
2018    3 185
2019    3 054
2020    3 183
2021    3 491
2022    2 542
2023    2 834 

Källa: Svenska kyrkan