Han tror att trenden med vandring är här för att stanna och hoppas att kyrkans församlingar ska lyckas hänga med på tåget.
– Kyrkan har länge bett om en väckelse och vill nå nya människor. Framför allt har man svårt att nå mitt-i-livet-människorna. Men pilgrimsrörelsen möter vi dem ofta. Pilgrimsvandringar är ett gyllene tillfälle att kunna svara upp mot en längtan som finns bland våra medlemmar.
Stort intresse också för retreats
Anna Alebo, kaplan på Killans bönegård i Skåne som ordnar olika former av retreater, är också förvånad över siffrorna:
– Vi kan inte ta emot alla som anmäler sig och vill komma hit. Vi vågar inte annonsera, för jag får hela tiden skriva att det är fullt.
Även Hägerstens församling i Stockholm upplever snarare ett ökat intresse och har alltid lång kö till de retreater de erbjuder.
Emma Thorén, föreståndare på Wettershus retreatgård utanför Gränna, berättar att deras statistik visar att besökarna inte återvänt i lika stor utsträckning som innan pandemin och att 2023 var något sämre än 2022. Men hon bedömer ändå intresset som stort.
– Det mest populära är de retreats som erbjuder enskild vägledning.
Nytt system för rapportering
Verksamhetsstatistiken sammanställs varje år av Svenska kyrkans enhet för forskning och analys. Det är församlingarna själva som registrerar och rapporterar in hur många personer som deltagit. Retreats och pilgrimsvandringar redovisas tillsammans så det går inte att veta om någon av dem minskat särskilt.
– Vi har övergått till ett nytt insamlingssystem för ett par år sedan och alla är kanske inte på banan med registreringen. Men om det skulle förklara nedgången kan jag inte svara på, säger utredare Jonas Bromander.
– Det kan också vara så att även om pilgrimsvandringar är populära kanske inte alla församlingar möter behovet. Det tror jag är sannolikt, men vi har inte gjort någon närmare studie om det.