Värdet nedskrivet med 26 miljoner

34,3 miljoner kronor. Så mycket investerade prästlönetillgångarna i fem stifts investeringar i Nordic Microcap. I dag är värdet nedskrivet till 8,4 miljoner kronor.

– Vi har förtroende för Nordic Microcaps styrelse och tror att de kommer att reda ut detta. Som tjänsteman är min bedömning att vi kommer att få tillbaka en del pengar. Men om det blir lika mycket som företagets styrelse säger, det vet jag inte, säger Bengt Palmqvist chef för Linköpings stifts egendomsförvaltning, ansvarig för prästlönetillgångarna.

Bland prästlönetillgångarna är det Linköpings stifts som har investerat mest i Nordic Microcap: 13,2 miljoner kronor. Linköping är även det stift som värderar sitt innehav högst. De har skrivit ner aktievärdet till hälften, 6,6 miljoner.

Övriga investerare har värderat sitt aktieinnehav olika. Karlstad, som investerade 6,6 miljoner kronor, och Stockholm, 3, har båda skrivit ner värdet till noll. Prästlönetillgångarna i Luleå investerade 2,2 miljoner, värdet är nu nedskrivet till 764 000 kronor. Strängnäs har skrivit ned värdet på sitt aktieinnehav från 9,3 miljoner kronor till 1,1 miljon.

– Vi äger 11 212 aktier i Nordic Microcap. Vid den senaste stämman satte de värdet per aktie till 100 kronor. Det är det vi utgått från när vi värderat vårt innehav, säger Petra Odén, egendomsförvaltare av prästlönetillgångarna i Strängnäs stift.

Hur kan Linköpings stift ha kommit fram till en så annorlunda bedömning av aktievärdet? Bengt Palmqvist vill inte jämföra med andra stift, men berättar hur man har resonerat i Linköping.

– När Nordic Microcap gjorde sin exitplan för att avveckla sina portföljbolag kom man även fram till ett värde per aktie. Vi baserar värderingen av vårt innehav utifrån styrelsens exitplan och våra egna bedömningar. Sedan har vi för säkerhets skull skrivit ner det lite till.

Vid Nordic Microcaps stämma i december förra året presenterades den exitplan som Bengt Palmqvist nämner. Inom en treårsperiod ska investerarna få tillbaka delar av de pengar som man investerat i företaget. Men för tio år sedan hette det att investerarna skulle betalas tillbaka redan 2017.

– Vi hade gärna sett att man hållit sig till tidsplanen som var satt från början, säger Petra Odén som menar att det är svårt att bedöma huruvida prästlönetillgångarna kommer att få tillbaka något.

Samma bolagsstämma beslutade även om en nyemission eftersom Nordic Microcap behövde öka likviditeten. Stockholm deltog inte i stämman. Strängnäs och Karlstad röstade nej till en nyemission. Luleå röstade ja, men köpte inga nya aktier. Linköping röstade ja och köpte dessutom aktier motsvarande sin ägarandel, det vill säga 7 procent.

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vårt innehav i företaget utgör mindre än en promille av vår portfölj, säger Bengt Palmqvist.

Taggar:

Ekonomi
0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift
Göteborgs stift