Listan över alla utköp av personal på nationell nivå som gjorts på arbetsgivarens initiativ de senaste fem åren omfattar 27 namn. Tio av dem är anställda i Svenska kyrkan i utlandet, Skut.
Med på listan över utköpta personer sedan 2010 finns flera utlandskyrkoherdar, bland annat i Brasilien, Tyskland och Frankrike. Den senaste var Mikael Jönsson i Spanien.
– Den undersökning Kyrkans Tidning har gjort om hela Svenska kyrkan visar ingen större utköpskultur än inom näringslivet, säger Rickard Jönsson, avdelningschef på Skut.
Hans filosofi är att det inte ska göras några utköp inom Skut. Men, konstaterar Rickard Jönsson, som ny chef ärver man gällande anställningskontrakt. Det dyra utköpet på Costa del Sol berodde enligt honom på att kyrkoherdeparet hävdade ett muntligt löfte om sju års förlängning från den tidigare tillförordnade Skut-chefen.
Tycker du att det här är en rimlig och ansvarsfull användning av era pengar?
– Jag tycker aldrig att det är rimligt. Gåvor och kollekter är ändamålsbestämda och går till diakoni. Lön och anställningar går på våra anslag från kyrkomötet.
Vad gör ni för att förebygga utköp och skapa en bra arbetsmiljö på Skut-kansliet och ute i utlandsförsamlingarna?
– Vi har sett över kontrakten och arbetar tillsammans med personalavdelningen för att vi ska vara bättre på att ta hand om våra anställda.
Två av dem som finns med på listan över ”utköpta” Skut-medarbetare är Rickard Jönssons företrädare Anders Bergkvist och regionchefen Staffan Bergmark. De blev uppsagda efter att Aftonbladet 2016 avslöjade resor med businessklass och dyra hotellnotor inom Skut.
– Det var inga utköp. Generalsekreteraren har kommit överens med personerna att de lämnar sina tjänster med ordinarie uppsägningstid på sex månader, säger Rickard Jönsson.
På listan finns också två personer som aldrig fick tillträda, eftersom de enligt Rickard Jönsson inte uppfyllde kraven och kriterierna för att bli utsända.