Traditionen med ungdomsrådgivare är lång i Västerås stift. Biskop Claes-Bertil Ytterberg tog initiativet och upplägget utvecklades av Thomas Söderberg innan det fick sin nuvarande utforming av biskop Mikael Mogren. Fyra unga är biskopens bollplank och följeslagare i olika sammanhang.
Ett av årets viktiga studiebesök är ungdomsrådgivarnas resa till Uppsala och kyrkomötet för att se och lära.
– Jag tycker att det var en snäll ton i debatten, det beror kanske på att det är tematiskt kyrkomöte och mer en samtalsdebatt, säger Malin Bergsten, 24 år, från Frövi och studerande på folkhögskola.
– Att kyrkan ska vara öppen för alla, att alla ska ha en självklar plats i kyrkan utan att man ska behöva jobba sig dit, tycker jag är den viktigaste frågan för kyrkan. Jag tycker att den lyftes fram i går när jag lyssnade, säger Malin Bergsten och får medhåll av Johan Werkmästar.
– Det jag minns mest från det jag lyssnade på var berättelsen om autisten som inte förstod vad gudstjänsten handlade om och sprang ut, men fick det hela förklarat för sig. Det tyckte jag var fint, säger Johan Werkmästar.
Malin Bergstens längtan är att bli präst och hon har fått börja planera gudstjänster tillsammans med kyrkoherden i hemförsamlingen. Hon har en bakgrund som ledare i barngrupper, hon jobbar som kyrkvärd och hon skulle helst av allt vilja börja jobba på riktigt - nu på direkten.
Johan Werkmästar är 17 år och från Rättvik. Han går i andra ring på gymnasiet i Falun. Hans tillvaro handlar mycket om skola och idrott, men han är också engagerad som konfirmandledare i Rättviks församling där han fann glädje och en fin sammanhållning
– Det är mycket som är roligt med att vara ungdomsrådgivare, och det känns verkligen som om biskopen vill höra våra åsikter, han ställer följdfrågor och undrar varför.
Ungdomsrådgivarna övernattade under kyrkomötet på Fjellstedtska skolan och åt middag i sällskap av Cecilia Redner, adjunkt med ansvar för ungdomsfrågor i Västerås stift, och biskop Mikael Mogren.
Samtalet kretsade kring hur det är att vara ung och kristen i Sverige i dag, inte alltid helt enkelt. Att ständigt få försvara sig utifrån sin kristna tro, att bemöta personer som ställer evolutionsteori i motsats till tro är exempel på vad unga kristna har att hantera i sin vardag.
– Det kan vara väldigt svårt att som ung berätta att man är kristen i dag, säger Malin Bergsten. Det finns många förutfattade meningar och hårda ord och ibland till och med en fientlighet. Det är inte okej.
– En del tror att tro är något som man höll på med förr och nu kommit i från, att de som tror är okunniga. Att det finns en motsättning mellan tro och vetenskap, säger Johan Werkmästar.
Hur skulle ni beskriva er biskop?
Malin Bergsten:
– Han är bra på att lyssna och förstå, han bryr sig på riktigt och känns på riktigt. Jag känner mig betydelsefull i hans sällskap.
Johan Werkmästar:
– Han är bra på att både prata och lyssna, han har alltid olika perspektiv på saker, som biskop, präst och människa. Han är en riktigt duktig talare som är lätt att förstå, han kan lägga sig på flera olika nivåer för att få fram det han vill. Och så är han riktigt snäll.