Lundby-Wedin om Härnösand: Finns ett ansvar att utreda

– Normalt gäller arbetsrätten och om den inte gäller, måste man ha en annan ordning för hur man ska hantera arbetsrätten, säger Wanja Lundby-Wedin om överklagandenämndens beslut. Foto: Marcus Gustafsson, Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

"Överklagandenämndens beslut gäller. Vi hade inget förtydligande innan och då kunde kyrkoordningen tolkas på olika sätt. Nu vet vi", säger Wanja Lundby-Wedin, kyrkostyrelsens förste vice ordförande.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkostyrelse
– Normalt gäller arbetsrätten och om den inte gäller, måste man ha en annan ordning för hur man ska hantera arbetsrätten, säger Wanja Lundby-Wedin om överklagandenämndens beslut. Foto: Marcus Gustafsson, Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hon konstaterar att överklagandenämnden i beslutet om biskopen i Härnösand hänvisar till att det enda sättet att avsluta en biskopsanställning, är via Ansvarsnämnden för biskopar: 

– Men då gäller det sådant som är kopplat till vigningstjänsten. Men hur hanterar man något som inte är kopplat till vigningstjänsten? frågar sig Wanja Lundby-Wedin.

Härnösands stiftsstyrelse ville i fjol avsluta biskopens anställning. Orsaken var samarbetsproblem mellan biskopen och den övriga styrelsen, vilka hade påverkat stiftets ledningsfunktion och skapat svårigheter i relation till andra grupper, enligt stiftsstyrelsen. Däremot hade inte stiftsstyrelsen några synpunkter på biskopens sätt att utöva vigningstjänsten.

Kenneth Norberg, stiftsstyrelsens förste vice ordförande, menade att överklagandenämndens beslut innebär att det blir så gott som omöjligt att avskeda en biskop i Sverige, och att det är ett "jätteproblem".

Wanja Lundby-Wedin tycker att det är för tidigt att säga om kyrkoordningen bör förtydligas, men hon utesluter inte en utredning som ska se över frågan.

Teologi och ecklesiologi vägdes in i Svenska kyrkans överklagandenämnds beslut i Härnösandsfallet och juridiken, det vill säga arbetsrätten, fick stå tillbaka.

Hur ser du på det?

 Arbetsrätten gäller på hela arbetsmarknaden, sedan kan den anpassas i kollektivavtal eller enskilda anställningsavtal.

– Det måste finnas en ordning i Svenska kyrkan för att hantera situationer som ligger utanför vigningstjänsten. Jag vill poängtera att det här inte handlar om Härnösand, stiftsstyrelsen och biskopen där. Det här är en principiell fråga som måste regleras.

Wanja Lundby-Wedin vill i dag inte gå in på detaljer om hur möjliga lösningar skulle kunna se ut.

– Vi ska dra lärdom av det som hänt och hitta en ordning för att hantera konflikter. Kyrkostyrelsen har ett ansvar att utreda frågan.

Har du förtroende för stiftsstyrelsens förste vice ordförande i Härnösand, Kenneth Norberg?

– Kenneth Norberg har varit kyrkopolitiskt aktiv i många år och jag har förtroende för hans förmåga att hantera frågan. Men det är hela stiftsstyrelsen som kollektiv som det handlar om, vi har förtroende för en stiftsstyrelse som tar gemensamt ansvar. I en stiftsstyrelse ser man till hela stiftets bästa, bortom nomineringsgrupperna. Här fattas kollektiva beslut där man inte ska bygga in konflikter.

– Jag tycker inte att man kan beskylla stiftsstyrelsen för att ha överskridit sina befogenheter eftersom frågan inte var prövad tidigare. Överklagandenämndens beslut respekteras, men det är viktigt att inte utropa vinnare och förlorare. Det är försoning vi ska arbeta för nu, en försoning som alla vill ha.

Vilket stöd gav kyrkokansliet och kyrkostyrelsen stiftsstyrelsen inledningsvis?

– Det fanns ingen anledning att tro något annat än att den tolkning som Gunnar Edqvist, som varit med och utformat kyrkoordningen, skulle gälla. Innan det var prövat kändes den tolkningen som mest naturlig.

Hur ska kyrkostyrelsens och kyrkokansliets stöd se ut till Härnösands stift nu?

– Vi ska vara stiften behjälpliga. Vi har inte tagit ställning i någon konflikt och det är inte vår sak att döma. När ett stift ber om hjälp försöker vi se vad vi kan göra, men frågan måste komma från stiften själva.