REPLIK. När utbildningsreformen kom smalnade vägen till en församlingspedagogutbildning av. Folkbildningsbenet tappades bort när utbildningen flyttade från folkhögskoletraditionen till högskolan, understryker debattör Karin Bergenheim.
I Kyrkans Tidning nummer 5/18 lyfter Eva Hallberg en viktig fråga för hela Svenska kyrkan. Det utbildas för få församlingspedagoger, vad händer då med den pedagogiska kompetensen i våra församlingar?
Yrkesföreningen församlingspedagoger i Svenska kyrkan håller med och fortsätter:
När utbildningsreformen kom smalnade vägen till en församlingspedagogutbildning av. Folkbildningsbenet tappades bort när utbildningen flyttade från folkhögskoletraditionen till högskolan, innan det avslutande året på SKUI, Svenska kyrkans utbildningsinstitut.
Många som i dag arbetar på församlingspedagoglika tjänster skulle lättare kunna bli färdiga, behöriga församlingspedagoger om också fritidsledarlinjen på folkhögskola eller liknande skulle vara gott nog. Församlingspedagoger arbetar utifrån de metoder som folkbildning och folkhögskola bygger på, de har god nytta av att fostras in i det tänkesättet.
Då församlingspedagog inte har något titelskydd och KO, Kyrkoordningen, inte kräver att församlingar har församlingspedagog riskerar vi en urlakning från två håll. Det ena: Att församlingar, för att det inte finns tillräckligt många behöriga församlingspedagoger, väljer att antingen anställa outbildade, eller inte färdigutbildade personer på pedagogtjänsterna och därmed tappar nivå på den församlingspedagogiska kompetensen i kyrkans vardag.
Det andra: Att församlingspedagogtjänster görs om till andra typer av tjänster utan krav på utbildning. Båda gör att vi som kyrka på sikt tappar en viktig kompetens in i vår grundläggande uppgift; fira gudstjänst, utöva mission och diakoni samt bedriva undervisning.
Församlingspedagogerna har, precis som diakoner, präster och kyrkomusiker, en viktig roll i alla fyra delarna, men står självklart mycket för den pedagogiska dimensionen i det vi som kyrka är.
Yrkesföreningen tror att församlingspedagoger och församlingspedagogik är viktiga nycklar för vår kyrkas framtid. Vi hoppas fler vill vara med och provtänka för ett positivt resultat – att vi får fler församlingspedagoger – med ett titelskydd och fler församlingspedagogtjänster.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR