Svenska kyrkan står vid ett vägskäl i sin historia, i en tid när engagemanget såväl som tillhörigheten minskar. Vi behöver ta vara på engagemang och vända den nedåtgående trenden. Vi måste tänka om och jobba på ett möjliggörande sätt. För att Svenska kyrkan ska behålla sin lekmannaförankring måste kulturen kring ideellt engagemang förändras.
Vi måste komma till freds med ett faktum; normen kring tjänster som kyrkan har är inte ekonomiskt hållbar, inte idag, ännu mindre i framtiden. Tyvärr har vi som ideellt engagerade i Svenska kyrkan alldeles för stor erfarenhet av att få jobberbjudanden bara för att vi är engagerade. Vi hör också många historier om unga eldsjälar som får jobberbjudande som “belöning” för sina år som unga ledare. Varför tror Svenska kyrkans anställda och förtroendevalda att ungas enda incitament för engagemang är pengar? Det behöver vi ändra på. Den allmänna lekmannaverksamheten är församlingen. Det är på grund av ideellt engagemang som kyrkan lever. Vi kan inte skapa en konstgjord verklighet av en levande verksamhet genom att anställa unga. Dagens anställda borde i stället arbeta för att vara möjliggörare och våga skapa plats för ideella.
Svenska kyrkans anställda – våga vara de förebilder vi behöver. Tillsammans skapar vi en möjliggörande miljö, en gudstjänstfirande gemenskap där ingen åldersgrupp är främmande. Vi unga brinner för kyrkan, behandla det då inte som vårt jobb. Visa i stället för dem som är intresserade de vägar som finns. Det är stor skillnad mellan att ge unga fler ansvarsgivande uppdrag inom kyrkans breda verksamhet och att behandla alla unga engagerade som framtida profilyrken. Vi behöver verka för en ideell kultur med fokus på tillhörighet och engagemang, utan att kräva anställning av unga. Ge kyrkan en återväxt och verksamhet som bär sig själv, med hjälp av engagerade som bygger kyrka. Vi vill verka tillsammans för en levande kyrka som bär av många generationer.
Det finns inga reella hinder för unga att delta i fler delar av församlingens verksamhet. Svenska kyrkan har inte råd med att begränsa verksamhet till enskilda åldersgrupper, all kyrkans verksamhet borde vara generationsöverskridande. Det gör att normen “bara pensionärer kommer på mässan” bryts. Så borde kyrkan jobba, så borde kyrkans tillgångar användas. När vi gör detta blir det möjligt för ideellt engagerade från olika generationer att mötas. Först då kan vi tillsammans växa i vårt engagemang. Först då stärker vi varandra i tro. Först då blir vi en kyrka för alla.
Noa Edwardsson,
ledamot i Förbundsstyrelsen Svenska Kyrkans Unga
Clara Olsson,
ledamot i Förbundsstyrelsen Svenska Kyrkans Unga
Nicole Ridegård,
ledamot i Förbundsstyrelsen Svenska Kyrkans Unga
Tova Mårtensson,
förbundsordförande Svenska Kyrkans Unga
Viktor Joelsson,
vice Förbundsordförande Svenska Kyrkans Unga
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.