Hammar exempel på hur man uppfattar världen på olika sätt

Martin Blecher Generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Foto: TT

Utvecklingen går snarare i motsatt riktning mot de åsikter Anna-Karin Hammar ger uttryck för

Anna-Karin Hammar tror att det går framåt med att få fler att förknippa Israel med apartheid. 

I verkligheten går utvecklingen snarare i motsatt riktning mot de åsikter Anna- Karin Hammar ger uttryck för.

EU-parlamentet avvisade exempelvis nyligen påståendet med röstsiffrorna 533-48.

Parlamentet fann att påståendet saknade grund och dessutom var olämpligt eftersom apartheidanklagelserna uppfyller flera av de kriterier på antisemitism som är internationellt vedertagna.

Förutom att ifrågasätta den judiska statens legitimitet även kriteriet om dubbelmoral genom att av avkräva Israel ett uppträdande som inte förväntas eller avkrävs något annat demokratiskt land.

Europaparlamentets vice ordförande Nicola Beer menar att kategoriserandet av Israel som en apartheidstat är antisemitiskt.

Nicola Beer om någon borde veta vad hon talar om. Hon är nämligen särskilt sändebud för att bekämpa religiös diskriminering inklusive antisemitism.

I en nyligen publicerad forskarstudie av Anders Persson (”Israel-Palestinakonfliktens påverkan på antisemitism i Sverige”) visas hur Israel-Palestinakonflikten blivit en offentlig arena där antisemitism kan artikuleras på ett legitimt sätt som kritik mot Israel. Rasistiska attityder kan kamoufleras och kommuniceras som kritik mot den judiska staten som särskilt ond på olika sätt. Apartheidanklagelserna är ett exempel på detta.

Persson lyfter fram skillnaden ur ett antisemitiskt perspektiv mellan att skrika ”krossa sionismen” och att på fredliga vägar propagera för en alternativ statsbildning till det samtida Israel. Samma skillnad finns mellan att kalla Israel för en apartheidstat och att i sak kritisera olika förhållanden i Israel-Palestina.

Det i rapporten som Anna-Karin Hammar med flera, särskilt borde ta del av är ett resonemang om skillnaden mellan att i sak diskutera sådant man kritiserar ställt mot förmågan att uttrycka sig olämpligt och/eller rasistiskt.

Martin Blecher
Generalsekreterare Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Taggar:

Israel

Prenumerera på Nyhetsbrev

2 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Krille
Israels förtryck av palestinier får alltså inte diskuteras. Allt sådant tal avvisas som antisemitism!
Per
Krille borde läsa artikeln innan han skrev. Där står att det är fritt fram att kritisera om man undviker att uttrycka sig rasistisk. Men det verkar många tycka är ett jobbigt krav.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift