Krigets Gaza är inget filosofiskt perspektiv

Nathalie Olivefalk präst

Foto: Privat och Abdel Kareem Hana

Det är en brutal verklighet, skriver Nathalie Olivefalk i en replik.

REPLIK

 

Jonas Gräslund lyfter i sin debattartikel fram behovet av att vara öppen och ödmjuk inför att alla verkligheter har olika perspektiv, beroende på vilken ståndpunkt vi själva befinner oss i. Att vi ska vara beredda på att ha fel eller sakna hela bilden när vi går in i diskussionen kring konflikten mellan Israel och Palestina. 

Resonemanget utesluter dock det objektiva faktumet att tusentals människor i Gaza har mist sina liv under det gångna året av just den israeliska armén. Det är ett konstaterat faktum och reell verklighet, och det finns inte heller något perspektiv som rättfärdigar detta. De tusentals dödade människorna är som du och jag; familjer, äkta makar, äldre människor och små barn. Att ifrågasätta dessa fakta är att avhumanisera det palestinska folket, vilket är något som pågår just nu.

Krigets brutalitet är inte i första hand föremål för en filosofisk diskussion, utan behöver starka diplomatiska insatser med en god historisk bakgrund för att arbeta för vapenvila och fredsförhandlingar. Det är riktiga människoliv som just nu dör av svält och artilleri av den israeliska armén. Det finns inget perspektiv som kan förneka det.

Diskussionen behöver snarare bli mer reell än någonsin. Vi som lever i fred kan orimligt förstå fullt ut hur det är att fördrivas från sina hem. Inget filosofiskt perspektiv kan hjälpa oss där. Vi behöver snarare ta till oss de fruktansvärda bilderna och rapporterna från kriget som trots allt kommer fram, de söndersprängda barnen i rasmassorna. Istället pågår en avhumanisering av det palestinska folket, där vi lojt konstaterar att dödssiffran stiger dag för dag.

Ja Jonas, i ditt resonemang behöver du konstatera att fler pusselbitar behövs för att förstå konfliktens komplexitet. Kriget i Gaza har pågått långt innan den 7 oktober 2023 och vid en fredsförhandling behöver kunniga politiker vara ödmjuka och öppna för det.

 

Nathalie Olivefalk, präst

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.