Låt Finland inspirera till att spara papper och tryck

Ragnar Ståhle, medlem av POSK och ledamot i valnämnden

I samband med att vi i kyrkan funderar på att lämna nuvarande valsystem, vill jag ta upp frågan om valsedlarna som är en stor del av kostnaderna för val

Jag berättar gärna för alla som vill höra på hur valen i Finland är utformade. Kandidatlistorna fastställs i god tid, precis som vi gjort i Svenska kyrkan. Varje kandidat i en valkrets har ett nummer (nr 1 och 13 undantagna vad jag vet). Vid röstningen får väljaren en valsedel, ett vikt papper med en ring på insidan. I denna ring skriver den röstande bakom en skärm ett nummer, numret på den kandidat hen vill rösta på. Listorna är publicerade i förväg men också anslagna i vallokalerna. Varje parti har en nummerserie. Den röstande lämnar sedan den hopvikta valsedeln till valförrättaren, som stämplar utsidan i samband med noteringen i vallängden och valsedeln läggs i urnan.

Metoden medför ett personval, men kan vad jag förstår modifieras genom att vissa nummer representerar "partiröst utan kryss". Om man vill införa "tre kryss" kunde det kunna tillåtas tre nummer (tre cirklar) på valsedeln.

Mycket papper och tryck sparas, liksom kostnaden för alla valkuvert.

Ragnar Ståhle,
medlem av POSK och ledamot i valnämnden

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Skara stift
Visby stift
Stockholms stift
Skara stift
Strängnäs stift
Göteborgs stift