![](https://www.kyrkanstidning.se/sites/default/files/styles/node_huvudbild/public/2025-02/anders2.jpg.webp?itok=QJBpuCsy)
Trovärdighet kan kosta – men brist på trovärdighet kostar mer.
Debatten om skogsutredningen väcker frågor huruvida Svenska kyrkans engagemang för klimat, skapelse, urfolk och långsiktighet i kyrkomötesbeslut, biskopsbrev och förkunnelse bara var ord, som inte fick kosta något. Men trovärdighet är avgörande. Och trovärdighet kan kosta.
Om inte kyrkomötet vågar ta sådana steg som skogsutredningen föreslår, kommer säkert rätt många att anse sig lurade.
Flera inlägg här i Kyrkans Tidning har visat på bärkraften i utredningens förslag och svagheter i motargumenten. Det är inte ansvarsfullt att bygga nästan hela verksamheten på att nuvarande metoder, framför allt trakthyggesbruk, är långsiktigt hållbara. Alla ägg inte ska läggas i samma korg.
Prästlönetillgångarna är en unik förmögenhetsmassa som ska förvaltas väl och mycket långsiktigt. De ekologiska sambanden är mer komplexa än vi vetat tidigare. Svenska kyrkan har skyldighet att respektera det.
Intäkterna från prästlönetillgångarna utgör endast lite mer än 1,5 procent av hela Svenska kyrkans budget. Den delen kommer åtminstone kortsiktigt att minska med skogsutredningens förslag.
Om människor, som anser att de blivit lurade, lämnar Svenska kyrkan, så blir det dock avsevärt fler procent av inkomsterna som försvinner. Kyrkoavgifterna utgör mer än 90 procent av inkomsterna. Trovärdighet kan kosta – men brist på trovärdighet kostar mer.
ärkebiskop em., agronomie hedersdoktor
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.