![](https://www.kyrkanstidning.se/sites/default/files/styles/node_huvudbild/public/2025-02/sdl2hmnqjcrccq-nh.jpg.webp?itok=96_Kg6Dp)
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I skogsutredningen talas om ett varierande och multifunktionellt landskap med en mångfald brukningsmetoder. Vackra ord, men det uppnås knappast med en hårt centraliserat förvaltning med styrning och direktiv uppifrån.
Svenska kyrkan är en av landets största skogsägare med över 400 000 hektar skogsmark. Ursprungligen skulle avkastningen betala prästernas löner – och därför kallas egendomarna än idag ”prästlönetillgångar”.
Svenska kyrkan tillsatte för en tid sedan en utredning om sin skogsförvaltning. Den är nu ute på remiss och alla församlingar har möjlighet att yttra sig
Vi är själva skogsägare och vi är också medlemmar i Svenska kyrkan. Vi ser oss som engagerade delägare i kyrkans gemensamma skog, men känner oss bekymrade över utredningens många förslag till radikal omdaning av kyrkans skogsförvaltning.
Utredningen föreslår att en femtedel av kyrkans skogar skall ”skyddas”, alltså inte brukas över huvud taget. För cirka en fjärdedel av arealen föreslås ett ”naturnära” skogsbruk i form av främst blädning och plockhuggning. Det skogsbruket prövades i mitten av förra seklet och skapade stora sår i det svenska skogslandskapet med mycket negativa följder både biologiskt och ekonomiskt.
I utredningen talas om ett varierande och multifunktionellt landskap med en mångfald brukningsmetoder. Vackra ord, men det uppnås knappast med en hårt centraliserat förvaltning med styrning och direktiv uppifrån.
Mångfald och anpassning efter lokala förhållanden uppnås snarare om skogsförvaltningen också i fortsättning sköts inom respektive stift med större närhet till berörda församlingar och pastorat.
Utredningens olika förslag skulle om de blev verklighet, enligt vår mening, medföra en mycket kraftig förändring av kyrkans skogsbruk och innebära stora konsekvenser för Svenska kyrkan och våra församlingar.
De omfattande förändringarna och begränsningarna i skoglig verksamhet skulle innebära betydande intäktsminskningar med påföljd att kyrkans kärnverksamhet, gudstjänstlivet, undervisning, själavård, diakoni med mera skulle drabbas. Vi hoppas därför att alla berörda tar vara på möjligheterna att yttra sig över kyrkans skogsutredning.
Sven Bergström Trolin, Forsa
Anna Gudmundsson Thyrell, Järvsö
Anders Svanberg, Rengsjö
Rose Marie Hagström, Hassela
Lena Westling, Alfta
Olle Persson, Norrala
Anna Karin Alm, Kilafors
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.