Tydliga framsteg i apartheid-frågan

Anna Karin Hammar präst, ordförande Kairos Palestine Sweden

Foto: TT

Kyrkostyrelsen trodde att ärendet var avslutat, men Kyrkornas världsråds generalförsamling ville annorlunda

Kyrkornas världsråds generalförsamling  har på sin sista dag den 8 september 2022 beslutat att granska vilka följdverkningarna blir av rapporterna från Amnesty International, Human Rights Watch och B’Tselem, som alla skrivit utförligt om Israel som en apartheidregim. 

Det är ett stort steg framåt i den ekumeniska rörelsen att man nu tar på allvar de rapporter om apartheid som kommit från både palestinska och israeliska MR-organisationer förutom från välrenommerade Human Rights Watch och Amnesty International. 

Till grund för arbetet med situationen i Palestina och Israel i Kyrkornas världsråds generalförsamling låg en resolution som skrivits av den sydafrikanske anglikanske ärkebiskopen Thabo Makgoba. Resolutionen benämnde tydligt israelisk apartheid och manade kyrkorna i världen till gemensamma ansträngningar mot detta brott mot mänskligheten enligt folkrätten. Både Svenska och Norska kyrkan bidrog till att den sydafrikanska resolutionen kom att behandlas i Public Issues Committee, men resolutionens innehåll försvagades avsevärt under beredningsprocessen.

Som ordförande i Kairos Palestine Sweden, som är en ekumenisk rörelse för rättvisa och fred i det heliga landet, vill jag framföra vår syn på det historiska beslutet. Vi är naturligtvis tacksamma att Kyrkornas världsråds beslutsmodell, konsensusmodellen, ger utrymme för att tydliggöra att kyrkorna är delade i denna fråga. Alla vill inte använda begreppet apartheid, men för många är det en bekännelsehandling. Till de ändå tydliga framstegen hör därför att rapporterna från MR-organisationerna kommer att granskas. Det är alla ense om. Vilket är exakt det som kyrkomötesdebatten om apartheid förra året handlade om och landade i.

Kanhända är det också så att en era i Kyrkornas världsråd dominerad av Europa nu går mot sitt slut. Det återstår att se vad den snart tillträdande generalsekreteraren från Sydafrika kan bidra med, professor Jerry Pillay. Kanske kan en ny tid med mera profetisk handling åter få ett rum inom Kyrkornas världsråd. Från Kairos Palestine Sweden välkomnar vi en ny era.

Anna Karin Hammar
präst och tidigare direktor på Kyrkornas världsråds enhet Kvinnor i kyrka och samhälle, för närvarande ordförande för Kairos Palestine Sweden

Detta är en debattartikel i Kyrkans Tidning. Åsikterna som uttrycks i texten är skribentens egna.

Prenumerera på Nyhetsbrev

3 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Lasse Karagiannis
Det går inte en vecka utan att människorättsorganisationen PCHRGaza rapporterar https://pchrgaza.org/en/category/weekly-reports/ att en eller flera civila icke-judar i Palestina har blivt dödsskjutna eller avlidit p.g.a. att tidigare skadats av Israeliska soldater.
Per
Det illa förtäckta Israelhatet och den fanatiska, ensidiga besatthet med vilken AKH och hennes likasinnade bedriver kampanj mot Israel är fascinerande och skrämmande.
Kerstin Dahlberg
Mycket bra. Och nödvändigt!l