DEBATT. Vi känner oss trygga med det stora engagemang som finns i vårt kyrkoråd inför viktiga beslut. I maj blir det möjlighet till dialog. Biskopen har tagit initiativ till att bjuda in undertecknade till samtal, skriver Mats Hermansson, Lilian Edwards och Inger Harlevi i sin replik till flera debattörer.
Vi gläder oss över intresset för Visby domkyrkoförsamlings liv och verksamhet. Det är utvecklande och en del av församlingens växande att få del av utomståendes perspektiv; insändare, granskande artiklar och nyligen också en biskopsvisitation och därtill hörande visitationsprotokoll. Det är vår övertygelse att vår församling, liksom Svenska kyrkan i stort, stärks av granskning och analytiskt betraktande av människor som har andra perspektiv än våra egna.
För två år sedan gjorde tidningen Dagen en granskning av vår församling. Eftersom vi tror att allt tjänar på att beskrivas ur olika perspektiv så blev vi bekymrade när Dagens granskning visade sig vara ensidig. Man valde att enbart lyssna på några kritiska medarbetare och före detta medarbetare. De många positiva fick inte komma till tals. Församlingens ledning fick heller ingen möjlighet att ge sitt perspektiv på de frågeställningar som togs upp i Dagens artikel.
Det var anledningen till att två av oss undertecknare, var för sig anmälde Dagen till Pressombudsmannen (PO).
På flera punkter riktade PO kritik mot Dagen. PO skriver bland mycket annat: ”Särskilt allvarligt ansåg PO det vara att Hermansson påståtts muta en medarbetare med en löneförhöjning. Att erbjuda en viktig medarbetare löneökning om denne överväger att säga upp sig är inte ovanligt i arbetslivet, men att muta någon är en kriminell handling.” PO påpekade också att ”om en person är utpekad eller namngiven i samband med nedsättande uppgifter har denna enligt pressetisk praxis rätt till ett samtidigt bemötande.”
Efter en gedigen hantering fattar Pressens Opinionsnämnd (PON) sitt beslut. Nämnden ”finner att tidningen ska klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed”. OBS, det är viktigt att poängtera att det är tidningen Dagen som fälls inte någon enskild skribent.
Efter en artikel i tidningen Journalisten nyligen ifrågasätts nu domen bland annat på Kyrkans Tidnings insändarsidor. En menar att vi två som anmälde Dagen ”lämnat falska uppgifter” och den andra hävdar att Dagen hade ”helt rätt”. Vi känner inte att det är meningsfullt att vidare kommentera detta utan hänvisar till hela domen hos PON. Den är väldokumenterad och utförlig.
I anklagande ton nämner en av insändarna att det är 40 personer som slutat på tio år. Det är några färre. Det betyder mindre än fyra personer om året i ett arbetslag på ca 65 personer, alltså cirka 6 procent.
En av skribenterna i Kyrkans Tidning nummer 17/17 hävdar: ”Domprosten målar en bild där församlingen envist kämpar för kvinnors och homosexuellas rättigheter inom kyrkan, medan biskopen och stiftet försöker motarbeta detta”. Kan vi få en källhänvisning på det? När och var målades den bilden? Vår församling står tydligt för alla människors lika värde – och menar att det är viktigt att göra det i dessa tider. Däremot har församling och domprost aldrig uttryckt något om att stift och biskop skulle lämnat Svenska kyrkans hållning i dessa frågor. Det tror vi nämligen inte! Detta är otäck ryktesspridning som inte minst träffar vår biskop. Han är ju självklart varken kvinnoprästmotståndare eller homofob.
En av insändarna menar att vår församling ägnar oss åt ”nedmontering av kyrkans grundläggande uppgift till förmån för vad man hoppas skall vinstdrivande verksamhet”. Vinstdrivande verksamhet” – kan det vara förskolan som vi startat? Den kom till genom enigt beslut i kyrkorådet och har tre syften: bättre utnyttjande av våra lokaler (utan att det hotar vanlig församlingsverksamhet), bistå samhället i tider av brist på förskoleplatser och för att vi som församling vill bygga relationer till församlingens barnfamiljer. Det kommer aldrig att handla om ”vinst” utan är mer uttryck för omsorg och mission.
En skribent menar att församlingen ”förföljt” Dagen journalisten efter att artikeln blev fälld i Pressens Opinionsnämnd. Församlingen borde enligt skribeten be journalisten om ursäkt ”… för all den smutskastning hon fått utstå …”
En gång, den 25 maj 2015, har Dagenartikeln kommenterats på församlingens hemsida. I en sexsidig text bemöter domprosten en del av den delvis osakliga kritik som artikeln innehåller (se ovan). Att församlingen bemöter kritik – som vi inte fick möjlighet att göra i tidningsartikeln - kan knappast vara att förfölja eller smutskasta en journalist. På församlingens hemsida finns hela texten. Gör din egen bedömning! Och märk väl – församlingens kritik riktar sig inte mot en enskild journalist utan mot tidningen Dagen som publicerade artikeln. Och det är tidningen som klandrats och fällts i PON.
En av de tre insändarna i Kyrkans Tidning riktar in sig på att Visby domkyrkoförsamling bidrar till att montera ner Svenska kyrkans episkopala ordning. Vi vill lugna eventuellt oroliga. Vi har inget sådant syfte. Varje församling ingår i ett stift som en biskop har tillsynsansvar över. Ingen församling lever för sig själv. Det är självklart att en församling lyssnar till de rekommendationer som biskopen formulerar efter en visitations genomlysning av verksamheten.
Församlingens förtroendevalda, ett enigt kyrkoråd, har ändå ställt sig frågande till en del av visitationen. Vi har undrat över den utsträckning i tid som visitationen fick. Vi läste först om den i Kyrkans Tidning i maj 2015, den inleddes med en timmes enskilda samtal med alla kyrkorådsledamöter av utomstående konsult i november 2015, visitationsprotokollet överlämnades i januari 2017. En biskopsvisitation som sträcker sig över tre år måste kunna diskuteras. Församlingen hade önskat en bättre kommunikation med stiftet inför och under visitationen.
De synpunkter och rekommendationer som framfördes av biskopen i visitationsprotokollet var inte av karaktären ”centrala trosfrågor” utan mer av administrativ och strukturell natur. Inget av det som biskopen tog upp handlade om brister i den diakonala omsorgen, ogudaktiga gudstjänster, förflackning av tro, teologi eller kyrkans innersida. Kyrkorådet har svarat att vi inte förstår en del av biskopens rekommendationer och vill få till samtal om det som är skrivet och vi har gett vårt perspektiv på det biskopen nämner.
Vi i kyrkorådet menar att det är vår demokratiska skyldighet att företräda församlingen också i samtal med stiftets biskop. Vi har uppfattat biskopens rekommendationer som just det – och inte som dekret bortom samtalet.
Nu ser vi tiden an. Vi gläds åt ett livaktigt församlingsarbete med många aktiva och engagerade församlingsbor – ideella och anställda medarbetare som tillsammans med dedicerade förtroendevalda lever ett framåtvänt församlingsliv. Vi känner oss trygga med det stora engagemang som finns i vårt kyrkoråd inför viktiga beslut. Vi står enade och öppna inför framtiden.
I maj blir det möjlighet till dialog. Biskopen har tagit initiativ till att bjuda in undertecknade till samtal. Det gläder vi oss mycket åt.
För Visby domkyrkoförsamling
Lilian Edwards
ordförande i kyrkorådet
Inger Harlevi
vice ordförande i kyrkorådet
Mats Hermansson
domprost
LÄGG TILL NY KOMMENTAR