Flitig pensionär med globalt perspektiv

Predikant och författare – nyligen fyllda 80 år är Jonas Jonson fullt verksam. Foto: Lars Rindeskog

Jonas Jonson har just firat sin åttionde födelsedag. Den tidigare Strängnäsbiskopen gläds åt att få vara verksam och åt en fördjupad innerlighet i tron.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Predikant och författare – nyligen fyllda 80 år är Jonas Jonson fullt verksam. Foto: Lars Rindeskog

Jubileumshelgens viktigaste inslag skedde i domkyrkan. Var annars om man är 80-årsfirande biskop emeritus?

– En riktig familjegudstjänst blev det! Jag predikade och min dotter, som är präst, celebrerade. Dessutom var min hustru kyrkvärd.

Som många andra företrädare gläds han åt att han kunnat fortsätta arbeta långt efter det officiella pensionsstrecket. Mesta tiden går åt till att predika och att skriva böcker. Just nu sitter Jonas Jonson med manus till en ny bok om Svenska kyrkans mission. Ett arbete som trots ett helt yrkesliv i missionens tjänst inneburit nya upptäckter i ämnet.

– De första hundra åren hade Svenska kyrkan över 800 personer över hela världen. Mer än två tredjedelar av dem var kvinnor. Jag uppmärksammar dem lite extra, den svenskkyrkliga kvinnohistorien började långt tidigare än man vanligtvis tänker sig.

På ett sätt framträder Svenska kyrkan som mer provinsiell än tidigare

Det är en både tillitsfull och bekymrad jubilar som blickar ut över kyrkans uppgift i globalt perspektiv. Åren på den internationella och ekumeniska arenan har gett Jonas Jonson perspektiv på dagens stora utmaningar: klimathot och migration.

– Kyrkan har en kolossal roll att spela i detta. Kyrkan lever i en berättelse som innehåller tydliga värderingar om skapelsen, samhällstillhörighet och människors lika värde. Den här berättelsen är oerhört viktig när alla de stora ideologierna från 1900-talet fallit sönder och när människors framtidstro vacklar och ersätts av nostalgi och reaktionärt tankegods.

Den kristna kyrkan i världen befinner sig i en dynamisk period, påminner Jonas Jonson. Europa är den enda kontinent i världen där kyrkan inte växer utan tvärtom åldras och tynar lite grand. Det gör att vi från svensk horisont kan ha svårt att se det positiva i utvecklingen.

På församlingsnivå är upplevelsen av att Svenska kyrkan tillhör den världsvida kyrkan svagare nu än tidigare, menar Jonas Jonson, som minns en tid då det vi kallar ekumenik var en folkrörelse.

– I dag har ekumeniken blivit en tjänstemannaangelägenhet. Förr var varje präst ålagd att backa upp kyrkans mission. Ett av dess stora bidrag var att den hela tiden aktualiserade att vi var en del av den stora kyrkan. På ett sätt framträder Svenska kyrkan som mer provinsiell än tidigare.

Du har just fyllt 80 år. Hur påverkas din personliga tro av åldrandet?

– Den blir mer nyanserad och förhoppningsvis mer generös. Jag upplever en större innerlighet, särskilt i gudstjänsten, och stärks i upplevelsen av kyrkan som en hoppets gemenskap. Som lärjungarna sa: ”Herre, till vem skulle vi gå?”. Så känner jag också.

Fakta: Jonas Jonson

Ålder: 80 år

Bor: I Strängnäs

Karriär: Tidigare biskop i Strängnäs, teologie doktor och docent i missionsvetenskap, biträdande generalsekreterare i Lutherska världsförbundet