På torsdagar är gården öppen och då kan man fika, gunga i hängmatta, gå i labyrinten, hjälpa till i trädgården, vila på en säng och måla. Bland annat.
Husfolk, som involverar många ideellt engagerade, är på plats och utför olika sysslor och har tid för pratstunder med besökarna. Programutbudet är som ett smörgåsbord och har en bredd som inte liknar mycket annat. Här erbjuds i stort sett varje vardagkväll och ett flertal lördagar i månaden alltifrån att måla i stillhet, till retreater, pilgrimsvandringar och pilgrimsritter, samtalsgrupper och tikva, en skonsam träningsform som vilar på kristna värderingar. Aktiviteterna kan vara både individuellt och i grupp och rymmer andlig fördjupning, existentiella frågor, folkliga arrangemang och kristen undervisning.
Rummen har tilldelats pilgrimens ord
Dessutom är trädgården ansluten till Quiet garden-rörelsen. Det är ett internationellt nätverk för trädgårdar världen över som erbjuder rum för stillhet, bön och meditation. Just nu är 19 länder anslutna, från Sverige i norr till Sydafrika i söder.
Men när allt skulle sätta i gång låg detta vackra, livaktiga som möter besökaren nu mycket långt bort i en okänd framtid. För att tömma huset anordnades en loppmarknad i prästgården. Då var det nästan omöjligt att föreställa sig hur det slitna huset skulle kunna återuppstå i den vackra skepnad det har i dag.
Att skapa ett centrum för andlig fördjupning här är på många sätt att gå tillbaka till kyrkans rötter.
Varje rum har tilldelats ett av pilgrimens olika ledord: enkelhet, långsamhet, andlighet, delande, bekymmerslöshet, frihet och tystnad. Samma sak gäller ute i trädgården. Biblioteket är exempelvis tystnadens rum och utomhus representerar en hängmatta bekymmerslösheten.
Många visar intresse för Prästgården och studiebesökare från både Sverige och utlandet hittar hit för inspiration.
– Svenska kyrkan satsar ännu inte så mycket på pionjärarbete. I England är det mer naturligt att det som man kallar Fresh expressions of the church, nyskapande sätt att vara kyrka, går hand i hand med det traditionella, berättar Madeleine Dahl.
Själv skulle hon gärna se fler dedikerade pionjärprojekt i Sverige.
– I Sverige har vi ett dalande intresse för kyrkan eftersom folk helt enkelt inte längre tror på samma sätt. I England har man förstått det och arbetar parallellt med de strukturer som finns för att nå så många som möjligt. Vi behöver söka och finna Gud i allt.