Proffsig ljussättning drar blickarna till Vaxholms kyrka

Dan Pettersson fick mandat från kyrkoherde och kyrkoråd att arbeta med ljussättningen och tog kontakt med en ljusdesigner. Foto: Marcus Gustafsson

”Vi måste få människor att prata om kyrkan. Då kan vi ju börja med att synas”, säger vaktmästare Dan Pettersson som tagit fram ny belysning för Vaxholms kyrka, både inne och ute.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Dan Pettersson fick mandat från kyrkoherde och kyrkoråd att arbeta med ljussättningen och tog kontakt med en ljusdesigner. Foto: Marcus Gustafsson

– Alla som passerar kyrkan ska haja till och tänka: Vilken fin kyrka! Förhoppningsvis känner man sig glad och stolt. När vi dessutom kan välja färger, som utifrån kyrkoåret, kan vi ju lära människor nya saker om kyrkan också.

Ett långt yrkesliv som ljudtekniker ägnade sig Dan Pettersson åt nöjesbranschen. Under tio år turnerade han världen över med svenska popgruppen Escobar, ”inte så stora i Sverige kanske men i många andra delar av världen”.

– Det är ett roligt men slitigt liv att ligga ute så där, år efter år, och när jag fick det här jobbet i Vaxholms församling tyckte jag att det var väldigt roligt, säger Dan Pettersson.

Vid sidan om ljud är ljus ett stort intresse för Dan Pettersson. Ganska omgående började han se möjligheter i ny billigare och miljövänlig led-belysning i Vaxholms kyrka, både utomhus och inomhus.

– Den första förrättningen jag var med på som innevaktmästare blev jag förvånad över hur mörkt det var. Präst och kyrkomusiker syntes nästan inte. Jag som var van från scenens värld att man ska lyfta fram den som står på scenen kände att jag hade lite att jobba med.

Dan Pettersson, som hade fått mandat från kyrkoherde och kyrkoråd att arbeta med ljussättningen, tog kontakt med en ljusdesigner.

Kyrkan i rosa. Foto: Vaxholms församling

– Utmaningen var att installera ljuset utan att det gjorde någon åverkan på kyrkobyggnaden. Vi arbetade med fasaden, fönster och ljuset inne i kyrkorummet och vi jobbade ihop för bästa resultat.

Vaxholms kyrka har till exempel ett stort vackert altarfönster. Nu kan det lysas upp på olika sätt för att synas. Ett astronomiskt ur är kopplat till lamporna. Det gör att kyrkofasaden och altarfönstret lyses upp när solen går ner och släcks när solen går upp.

– Vi har jobbat mycket med samspelet mellan belysningen ute och inne. Vi har 16 miljoner olika sorters nyanser, så vi har lite att välja på när vi bestämmer färgen. Jag tycker mycket om en antikvit ton som får kyrkan att se varmt välkomnande ut.

Även den röda klockstapeln är upplyst, men med vanlig led-belysning.

Kyrkoherde Madeleine Sarenfält nappade direkt på de idéer som Dan Petterson presenterade för henne.

– Dan är ju gammal i gamet vad gäller både ljud- och ljussättning. Med hjälp av den här nya utomhusbelysningen kunde vi visa upp vår vackra kyrka på ett annat sätt än tidigare och jag köpte hans idé fullt ut.

Kyrkan i kvällsljus. Foto: Vaxholms församling

– Jag var glad bara att vi skulle få kyrkan upplyst, att vi också skulle kunna ändra färg på belysningen efter kyrkoårets färger hade jag inte tänkt på. Det är verkligen roligt att kunna göra så mycket.

På vilket sätt kan ljussättning lyfta människors syn på en kyrkobyggnad?

– Genom ljuset blir kyrkan inte lika anonym som den varit tidigare, nu får den det fokus som den förtjänar. Kyrkan tar plats och syns och genom det får Gud också synas och ta plats. Kyrkan är viktig i vår lilla stad, kyrkan är en central samlingspunkt, och genom ljuset kan vi visa på hur vacker hon är.

– Jag vet att Vaxholmsborna är stolta över sin kyrka och nu får de se henne i skiftande färger som tilltalar på olika sätt.

Hur kan färger på kyrkofasaden hjälpa människor att lära sig mer om exempelvis liturgiska färger och kyrkoåret?

– Genom att ändra färgen på kyrkans fasad tror jag att det kommer att väcka nyfikenhet. De kanske undrar varför kyrkan lyser grön under en viss del av året. Då får vi möjlighet att berätta om att vi är inne i trefaldighetstiden. Alla kanske inte uppskattar den gröna färgen, men då får vi ändå en möjlighet till samtal och diskussion.

– Under oktober, då bröstcancer uppmärksammas, lyste vår kyrka i rosa ton. Det är ett sätt att visa att vi som kyrka är ett med samtiden och engagerade i det som händer i samhället. Kyrkan är inte en egen ö utan en del av samhället och människors liv.

Fakta: Dans tips för bättre ljus i och på kyrkor

1 Intresse och kunskap är grunden för allt

Rådfråga andra, ta kontakt med ljusdesigners, eller med Dan Pettersson själv: ”Ring mig gärna!”.

2 Tänk på de olika förutsättningarna

En röd tegelkyrka har andra förutsättningar än en putsad vit kyrka. Pröva dig fram.

3 Tänk på samspelet mellan ute och inne

Vad vill ni lysa upp extra? I Sverige har vi en lång mörkerperiod, tänk på det positiva i att synas mera.

4 Led-belysningen är miljövänlig

Den halverar dessutom ofta kostnaderna för belysningen. En investering som betalar sig på sikt.

5 Känn er stolta över vad ni har

Låt andra känna samma stolthet. Visa kyrkan!

Fakta: Vaxholms kyrka

Gustav Adolfskyrkan är en enskeppig salkyrka med exteriör i nyklassicistisk stil. Centralt belägen i Vaxholm, norr om Stockholm.

Stod klar 1803, 43 år efter att första stenen lades, efter ritningar av Carl Fredrik Adelcrantz och Olof Tempelman. Ersatte en tidigare träkyrka.

De insamlade pengarna till bygget räckte inte till tornet som skulle byggas till senare. Än i dag används klockstapeln i trä som uppfördes temporärt.