I söndags återinvigdes Jällby kyrka i Västergötland efter att ha varit stängd i ett år för reparationer. Under arbetets gång har man stött på material som fastställer att kyrkan är betydligt äldre än man tidigare trott. Kanske den äldsta träkyrkan i landet.
Den exakta dateringen av Jällby kyrka har varit något osäker. Att en kyrkan funnits på platsen i tusen år har man vetat men inte att även delar av den nuvarande kan vara så gammal. Men byggmaterial som man fann under den just avslutade renoveringen visar att så är fallet. Delar av timret har analyserats genom Riksantikvarieämbetets försorg och har fastställts vara från 1100-talet. Därmed är Jällby kyrka av Europas äldsta bevarade träbyggnader.
-Vi har trott att Eriksbergs kyrka som också finns här i församlingen har varit äldst med dateringen till 1200-talet, säger kyrkoherde Thomas Elg.
Redan nu har trakten många turister och besökare som är intresserade av kyrkobyggnader. Kyrkorna är öppna året runt för besökare. Båda ligger längs med gamla vandringsleder som gick till Nidaros i Norge.
-Vi arbetar nu med att etablera både dessa leder igen och det kommer förhoppningsvis att locka ännu fler, säger kyrkoherden.
Efter renoveringen finns det numera elektriskt ljus i kyrkan men även i fortsättningen kommer det bara att vara levande ljus i kyrkorummet under gudstjänst. Utmärkande för kyrkan är även kyrkportarna som bara är 150 centimeter höga. De flesta vuxna får kröka ryggen för att komma in och det kan delvis vara svårt att gå upprätta inne i kyrkan. För fönstern hänger också gardiner vilket är ovanligt i kyrkorum.
Det äldsta föremålen inne i kyrkan är dopfunten som är daterad till 1250 och ett flygelskåp från 1275 samt en trääskulptur från 1450.
Återinvigningen skedde enligt tradition genom att biskopen bankade på porten med sin kräkla. Därfter tågade församlingen in med kör, kyrkoherde, diakoner, musiker och kyrkvärdare i täten.
Sture Björson, fotograf från trakten har dokumenterar hela renoveringsförloppet och även återinvigningen i söndags. Han håller på att sammanställa ett bildspel som vi på Kyrkans Tidning fått ta del av delvis. Se ovan
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.