Altarskåpets dörrar tillbaka i höst

Linköpings domkyrkoförsamling har lånat ut dörrarna på Heemskercks rikt detaljerade altarskåp till den stora Sankt Laurentiuskyrkan i Alkmaar, Holland, som firar 500 år.

Dörrarna kördes iväg till Alkmaar i början av april i år där de tillfälligt kan ses på sin ursprungliga plats. År 1538–42 målade nämligen Maarten van Heemskerck det här altarskåpet till den stora Sankt Laurentiuskyrkan i Alkmaar. Där fanns det i cirka 40 år innan det såldes 1581.

Altarskåpet kom till Linköpings domkyrka året därpå men uppgifter går isär om hur det gick till.

Troligast räddades altarskåpet undan bildreformationens förstörelse av bilder i Hollands katolska kyrkor genom att det såldes hit.

Men enligt sägnen kan altarskåpet ha beställts av ärkebiskopen av Novgorod till hans kyrka. Fraktskeppet ska ha råkat ut för en storm och gått på grund i Östergötlands skärgård och då köpte kung Johan III altarskåpet för 1 200 tunnor vete och donerade det till Linköpings domkyrka.

Johan III hade flera kopplingar till Linköping och hjälpte till ekonomiskt när Linköpings domkyrka behövde rustas upp under 1500-talets senare del.

I mitten av oktober kommer dörrarna tillbaka till Linköpings domkyrka igen.

Fakta: Maarten van Heemskerck

Maarten van Heemskerck är en av de viktigaste renässanskonstnärer från Nederländerna. Han målade många altarskåp till kyrkor runtom i Europa, men inget av dem är lika stort som det i Linköpings domkyrka.

Måleristilen kallas för manierism, en populär stil under 1500-talet med en närmast överdriven detaljrikedom i klara färger med dramatiska rörelser.

Altarskåpet mäter 5,78 m på höjden och är totalt 7,90 m brett med uppfällda dörrar. Det har tio olika målningar gjorda på ekpannåer som sitter i träramar. När skåpsdörrarna är uppställda syns sex målningar och när de stängts är fyra andra målningar synliga.

Sara From

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.