Gabriela Pichlers nya film Amatörer vinner Svenska kyrkans filmpris. En berättelse om den fiktiva orten Lafors som väljer ett udda grepp för att marknadsföra sig.
För sex år sen långfilmsdebuterade Gabriela Pichler, född i Huddinge 1980, med ”Äta sova dö” som fick fyra Guldbaggar och var Sveriges Oscarsbidrag 2014. Den nya filmen Amatörer premiärvisades den 26 januari under Göteborgs filmfestival och har alltså redan fått sin första utmärkelse. Kyrkans Angelospris delas ut i dag, måndag, av Göteborgs blivande biskop Susanne Rappman. Juryn motiverar sitt beslut så här:
”Med den fiktiva kommunen Lafors som samhällsspegel, ger oss Gabriela Pichler en berättelse fylld av komik, hopp och medmänsklighet. En historia med varma och underbara personporträtt, där alla skildras utifrån den demokratiska principen om människors lika värde.”
Filmen Amatörer handlar om ett litet svenskt brukssamhälle med vittring på den tyska lågpriskedjan Superbilly, som eventuellt tänker etablera sig på orten. Det skulle kunna ge 500 nya jobb, och därför vill kommunledningen marknadsföra sig med en film. Uppdraget går till Lafors skolungdomar. Regissören Gabriela Pichler har skrivit manus tillsammans med författaren Jonas Hassen Khemiri. Filmens upplägg i Pichlers egna ord:
”Om bara ett enda videoklipp skulle definiera platsen du bor på, vilket skulle du välja? Jag ville låta den här historien ta sin början likt en storm i ett vattenglas. En nysning i mikrokosmos. En liten kommun vill göra en kommunfilm. Men även lilla Lafors är en del av den stora världen. Vare sig man vill eller ej. Med humor och spets vill jag berätta ett stycke satir med bultande hjärta – och en knuten näve. Amatörer är en hyllning till alla som av proffsen fått höra att det inte är ’så man gör’. Till alla småstadsrebeller. Till de exkluderade och otämjbara.”
Svenska kyrkans filmpris Angelos består av 50 000 kronor och en ikon, Angelos, signerad Erland Forsberg. Det delas ut till en svensk långfilm som har premiär under Göteborgs filmfestival. Bland de krav som ställs på en vinnare finns hög konstnärlig kvalitet, värderingar som rimmar väl med Svenska kyrkans egna och att filmen passar för kyrkligt filmarbete.
Juryns ordförande har som vanligt varit Mikael Ringlander, präst och projektledare för Kultursamverkan Svenska kyrkan. I juryn har även Annika Broman och Erik Jeppsson suttit. Broman är verksamhetschef på Sensus studieförbund. Hon har bland annat utvecklat metoden för ”Tala film, tala liv”. Jeppsson är dokumentärfilmare och utbildare.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.