Kritik: Psalmerna sjungs i för höga tonarter

Psalm, sång, kyrkomusiker

Tonarterna som ofta används i gudstjänster är anpassade för körens register och inte gemene man, menar en insändarskribent i Göteborgs-Posten. Foto: Marcus Gustafsson

Inför adventstid har det klagats på att psalmer sjungs i för höga tonarter. Margareta Raab, kyrkomusiker, menar att allt för låga tonarter gör det svårare att sjunga rent.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Psalm Kyrkomusik
Psalm, sång, kyrkomusiker

Tonarterna som ofta används i gudstjänster är anpassade för körens register och inte gemene man, menar en insändarskribent i Göteborgs-Posten. Foto: Marcus Gustafsson

Psalmer i gudstjänsten sjungs ofta i för hög tonart och försvårar församlingens möjlighet att sjunga med, tycker en insändarskribent i Göteborgs-Posten.

“Vi män sitter och brummar eller hoppar i oktaverna och kvinnorna piper på de högre tonerna", skriver han.

Körledaren håller inte med

Margareta Raab, körledare i Uppsala domkyrkoförsamling, håller inte med.

– Vi som är kyrkomusiker och arbetar med psalmsång, vi är utbildade i hur man får psalmsången att höras, och det är genom att inte ha för låga tonarter. Det blir inte bättre sång då, det blir sämre, säger hon.

Margareta Raab menar att det vid de lägre tonerna blir svårare för många att pricka rätt ton. Problemet ligger snarare i att det satsas mindre och mindre på sångundervisning i skolan i Sverige.

Insändarskribenten i Göteborgs-Posten menar att när han deltagit i gudstjänst där tonarterna varit sänkta, har det blivit betydligt lättare för församlingens möjlighet att sjunga med.

– Om vi vill lyfta sången i Sverige kan vi inte bara följa med när kunskaperna sjunker och anpassa oss efter det, vi vill jobba med att utbilda istället, säger Margareta Raab.

Tipsar: Värm upp rösten

För den som tycker det är svårt att sjunga med tipsar Margareta Raab om att värma upp rösten inför gudstjänsten. Eller se om det finns möjlighet att samlas tillsammans med en kyrkomusiker före gudstjänsten och sjunga igenom psalmerna. Ett annat sätt att stärka sången är att körledaren övar psalmerna med medverkande körer inför gudstjänsten.

– Har man möjlighet att ha en kör på plats, lyfter det psalmsången väldigt mycket. Det är en av körens uppgifter i gudstjänsten, att få församlingen att tycka att det är lätt att sjunga och känna “vad bra jag sjunger idag”, säger hon.

Caroline af Ugglas om tonartsproblemet

Artisten och körledaren Caroline af Ugglas har också givit sig in i debatten. I en mycket uppmärksammad intervju i  P1 Morgon sade hon att en vanlig person, för sjunga bra, inte ska sjunga över tonen g/a:

-  Men det är nästan alltid så att tonerna är uppe vid ett c eller d, alltså tre-fyra toner över. Jag tror att det beror på att det nästan alltid är män som skrivit psalmer. De lägger den översta tonen på ett c och tror att det är lagom. Men det krävs väldigt mycket teknik och träning för det.

- Män som skriver för män och anser att flickor har ljust hår och sjunger ljust, fortsätter hon och berättar att hon själv sänker tonarterna för sina körer och "brummar" när det är för högt i refrängen.   

Uttalandet genererade ett stort antal kritiska kommentarer, inte minst från musiker, och P1 Kulturnytt följde upp inslaget med en intervju med kyrkomusikern Henrik Tobin, som leder arbetet med att ta fram en ny psalmbok för Svenska kyrkan. Han konstaterade att det finns en risk med att sänka tonarterna för mycket:

- Det handlar om glansen och estetiken och skönheten i en melodi att den får klinga ut på höjden också. 

Caroline af Ugglas

Artisten och körledaren  Caroline af Ugglas jobbar själv med att sänka tonarterna för sina körer. Foto: Claudio Bresciani / TT