Kulturhuset flyttar till kyrka och museum

Under fontänen på Sergels torg, i S:t Paul och på Nationalmuseum. När Kulturhuset Stadsteatern stängs för renovering i januari nästa år flyttar verksamheten till närmare 20 olika platser i Stockholm.

Kulturhuset Stadsteatern har haft visst sjå med att hitta ersättningslokaler för Peter Celsings kulturhus som under 18 månader ska genomgå en välbehövlig renovering. Allt som allt är det cirka 33 000 kvadratmeter som ska ersättas.

- Att hitta lokaler där vi kan vara någorlunda permanent, det har varit utmaningen, konstaterar Sture Carlsson, vd för Kulturhuset Stadsteatern.

Under en presskonferens presenterade han tillsammans med finansborgarrådet Karin Wanngård (S) ett antal nya lösningar på lokalproblemet, många av dem i form av samarbeten med andra institutioner. Dansens hus, Årsta Folkets hus, Folkoperan, Teater Giljotin och Nationalmuseum är några av dem som kommer att hysa delar av verksamheten under 2019—2020.

Men Kulturhuset Stadsteatern kommer inte helt att försvinna från Sergels Torg i centrala Stockholm. Den runda fastighet på torget som kallas för "Under fontänen" förvandlas till ett minikulturhus med besökscentrum, soppteater och bibliotek under renoveringsperioden. Studion och Plattan kommer också att hålla öppet för olika verksamheter.

En av de mer oväntade ersättningslokalerna är den gamla S:t Paulskyrkan där Stockholms stadsmission huserar. Där ska det framför allt visas scenkonst.

Flytten kommer också att påverka utbudet. Antalet föreställningar och utställningar blir klart färre under renoveringsperioden.

- Det blir en halvering, skulle jag kunna tänka mig. Det är en betydande minskning, det kan man inte sticka under stol med. Men publiken kommer att få ett annat utbud och på andra platser, säger Sture Carlsson.

Kulturhuset Stadsteatern invigdes 1971 och 1974 och det är de tekniska installationerna i lokalerna som nu måste fräschas upp. Alla ledningar och rör för el, vvs, värme, kyla och ventilation byts ut, brandsäkerheten förbättras och lokalerna saneras från miljöfarliga ämnen.

När lokalerna är färdiga för återinvigning hösten 2020 sammanfaller det med att Stockholms stadsteater fyller 60 år. Vad som kommer att visas under perioden 2019—2020 avslöjas först i början av hösten.

Sara Ullberg/TT

Fakta: Hit flyttar Kulturhuset Stadsteatern

Skansen 22 på Sergels torg (besökscentrum, litet allkonsthus med en scen)

Studion vid Sergels torg (galleri för konst/design/mode)

Plattan-rummet vid Sergels torg (Rum för barn och Tiotretton)

Dansens hus (Stora scenen, framför allt scenkonst)

Folkoperan (stor scen, samproduktion inom scenkonst)

St Paul/Stadsmissionen (primärt scenkonst)

Teater Giljotin (scenkonst, bland annat samproduktion)

Årsta Folkets hus (allkonsthus, primärt scenkonst)

Östbergaprojektet (går in i arbetet med att bygga upp ett allaktivitetshus i Östberga)

Skärholmen (Marionetteatern flyttar in i teatern i Skärholmen)

Vällingby (Kretsteatern flyttar in i teatern i Vällingby)

Orgelpipan 5, Klarabergsgatan (huvudkontor)

Stockholms dramatiska högskola (förstärkt samarbete kring scenkonst)

Södra Teatern (samproduktion, gästspel)

Centrum för fotografi (konst, design, mode)

Nationalmuseum (scenkonst)

Klarabiografen i samarbete med Filminstitutet (Metropolitanföreställningar livesänds på Bio Mauritz)

TT

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.