Du är stark i evighet, Herre. Så står det i runor på ett litet blykors som hittades i Nyköping för några år sedan. Nu berättar Riksantikvarieämbetet om analysen av korset.
AGLA GALA LAGA GALA LAGA. Deus meus. AGLA GALA LAGA AGLA. Te amo. Så står det inristat med runor på blykorsets framsida som hittades 2010 vid utgrävningar i ett kvarter i Nyköping.
Orden formar en alldeles särskild formel, den så kallade agla-formeln som består av de första bokstäverna i den hebreiska tackbönen Allsmäktig är du i evighet, O Herre.
Riksantikvarieämbetet berättar om det unika blykorset i senaste avsnittet av K-podden som ligger ute på myndigheten sajt.
Magnus Källström, runexpert på Riksantikvarieämbetet, har analyserat korset i mikroskop och i webbradio-sändningen säger han:
– Jag satt två dagar med runorna. Man blir fantastiskt glad när man hittar agla-formeln. Det är en kraftfull skyddsformel som gjorde korset extra verkningsfullt.
Korset är gjort i bly och omkring 4 centimeter stort. Det kommer troligen från 1300-talet och, enligt Magnus Källström, är det sannolikt att det är en präst som har ristat in runorna.
– Mellan agla-formeln finns det några ord på latin också. Det står deus meus som betyder min Gud och kunskapen om latin talar för att det ligger en präst bakom.
Det sitter fast ett järnkors som täcker de runor som finns på baksidan. Riksantikvarieämbetet har röntgat korset för att kunna tyda dem, berättar Magnus Källström i podden:
– Runorna på korsets baksida var väldigt underliga. Jag har aldrig sett sådana förut. Jag tror att det var ristarens idé, att de skulle vara konstiga men det är inga lönnrunor utan ett slags trollrunor som har en skyddande roll.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.