Glaskonstnären Bertil Vallien har skapat en 600 kilo tung altartavla till Uldums kyrka på Jylland. Verket förandligar konsten genom att kapsla in ljus tillsammans med symboler.
Den 9 april invigdes den svenska konstnären Bertil Valliens altartavla i kyrkan som ligger knappt fyra mil öster om det för många svenskar så kända Legoland på mellersta Jylland.
Konstverket är 3,7 meter högt och väger omkring 600 kilo, är format som ett kors och en cirkel som omfamnar rektangulära bilder i glas. Strävan efter det heliga ljuset genomsyrar verket och uttrycks i symbolerna i de 16 bilderna från Nya och Gamla testamentet. Korsets balk är format som en båt i vilken lärljungarna finns.
Uppdraget kom från kyrkoherden Anette Lyster Clausen i Uldums kyrka. Hon hade sett Bertil Valliens altarskåp i Växjö domkyrka och tog kontakt för två år sedan. Hela församlingen har varit engagerad i det omfattande projektet.
– Mötena har alltid börjat med smörrebröd och Carlsberg med stora sällskap om 20 personer vid varje möte så det har varit mycket trevligt, säger Bertil Vallien.
På frågan om vad andlighet är, svarar Bertil Vallien att det är en kontakt och tro på någonting som inte är rationellt.
– Att hitta värden i livet som inte går att förklara, en förtröstan på att det finns liv efter detta.
Lindrar konst människans lidande?
– Musik tycker jag är det underbaraste mediet. Det är den mest fantastiska kommunikationsform och konstform som finns, därför att den är så abstrakt. Där accepterar vi att den inte föreställer någonting annat än det som uppstår i ens huvud och hjärta. Jag tror att det är konstens väsen; att ge upplevelser som man inte har haft tidigare.
Vad betyder en kyrka för dig?
– Jag bekänner mig inte som aktivt kristen, men det är man nog ändå om man är född i Sverige och speciellt eftersom jag är född i ett frireligiöst hem. Hela vår historia och moral är baserad på det kristna budskapet. Kyrkan är en av de få fristäderna i samhället. Jag grips av andakt och tar av mig mössan.
– Det är budskapet och det kyrkan står för; himlen på jorden, men också den respekt byggnaden inger, samt de människor som sökt sig hit. Många är där av någon speciell anledning som har med livet att göra. De söker lugn och tröst. En annan del är att kyrkobyggnaden inte förändras. Om man gör en utsmyckning i en bank eller ett universitet så vet man att om fem år har de ställt dit en datamaskin, en kopiator eller ett blomsterarrangemang.
– I kyrkan tar folk till sig vad som finns i rummet.
LÄGG TILL NY KOMMENTAR
Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.