25 miljoner till forskning om islam

Islamologin i Sverige är fokuserad på Mellanöstern, inte delar av världen som Fittja, där moskén på bilden ligger. Jonas Svensson, professor i islamologi vid Linnéuniversitet tror att den nya forskarskolan i islamologi kan leda till nya kunskaper om islam i nya geografiska områden. Foto: Henrik Montgomery/TT, Linnéuniversitet.

Sju universitet får 25 miljoner av Vetenskapsrådet för att starta en forskarskola i islamologi.
"Vi hoppas kunna säkra kompetenser som finns inom området", säger religionsvetaren Jonas Svensson. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Islamologin i Sverige är fokuserad på Mellanöstern, inte delar av världen som Fittja, där moskén på bilden ligger. Jonas Svensson, professor i islamologi vid Linnéuniversitet tror att den nya forskarskolan i islamologi kan leda till nya kunskaper om islam i nya geografiska områden. Foto: Henrik Montgomery/TT, Linnéuniversitet.

Sju svenska lärosäten går samman för att starta en utbildning för nya forskare i islamologi.

– Det behövs forskning på islam som religiös tradition. Det är världens näst största religion och islam har ett stort politiskt och socialt inflytande på många håll i världen. Det finns en samhällsrelevans med studier om islam, säger Jonas Svensson, professor i religionsvetenskap vid Linnéuniversitetet. 

Forskarskolan blir ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, universiteten i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå, samt Södertörns högskola. 

Vetenskapsrådet har gett bidrag

Den möjliggörs genom att Vetenskapsrådet, en myndighet under Utbildningsdepartementet, har beviljat 25 miljoner kronor till projektet. Bidragen som har beviljats är uppdelade på fyra år, 2022–2025. 

– Det bidrag som vi har fått ska täcka lönen för forskarstuderande till 60 procent. Sen är vi är en grupp personer runt om i Sverige som kommer samarbeta för att bygga forskarskolan med seminarier, internat, kurser och sådant, säger Jonas Svensson. 

Han var huvudsökande för bidraget från Vetenskapsrådet. Men han sökte tillsammans med nio professorer från olika delar av Sverige. 

– Vi som har gått samman här är i princip de forskare som har utbildats som en första generation av islamologer i Sverige. Nu hoppas vi att vi ska kunna träna nya forskare inom islamologi för att säkra kompetenser som finns inom området i dag, även för kommande generationer och för framtiden, säger Jonas Svensson. 

Vill ha en bred grupp studenter

Bidraget, tillsammans med finansiering från de sju lärosätena, möjliggör tolv doktorandtjänster, som kommer kunna sökas internationellt. Doktoranderna ska ha magister- eller masterexamen med inriktning på islam. I huvudsak riktar man sig till religionsvetare, men även sociologer, antropologer, statsvetare och dylikt, som har haft fokus på islam i sina tidigare studier, kan vara aktuella. 

–  Vi har inte gett några specificerade områden som vi ska ta oss an. Det måste bli en fråga om vilka ansökningar som kommer in, säger Jonas Svensson. 

Han ser ett stort behov av forskning på islam i Sverige i dag. Inom islamologin finns ett stort fokus på Mellanöstern, medan islam i andra delar av världen är mindre beforskad.

– Vi ser gärna att det blir en bred grupp studenter med olika språkliga kompetenser och fokus på olika geografiska områden, säger Jonas Svensson.