Act stöttar drabbade av jordbävning i Mellanöstern

Turkiet

Jordbävningen har, förutom Turkiet och Syrien, också känts i länder som Libanon, Irak och Cypern. Foto: AP/TT

En kraftig jordbävning har drabbat Turkiet och norra Syrien. Act Svenska kyrkan har partners på plats för att hjälpa till. "Vi kommer att förmedla hjälp så fort det går", säger Else Berglund, humanitär chef på Act Svenska kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Turkiet

Jordbävningen har, förutom Turkiet och Syrien, också känts i länder som Libanon, Irak och Cypern. Foto: AP/TT

Under natten den 6 februari inträffade ett kraftigt jordskalv i sydöstra Turkiet, nära gränsen till Syrien. Jordbävningen hade en magnitud 7,8, den högsta siffran som uppmätts i regionen sedan mätningarna startade för 120 år sedan, och kunde kännas långt utanför landets gränser. 

Enligt myndighets- och sjukhuskällor har 29 605 personer bekräftats omkomna i Turkiet och 3 574 i Syrien. Det totala antalet bekräftade dödsoffer är därmed 33 179.

Vid en jordbävning 1939 i samma område, uppmätt till samma magnitud, omkom 32 000 människor.  

Att hitta folk i rasmassorna viktigast

Act Svenska kyrkans partners i norra Syrien arbetar nu för fullt med att hjälpa de drabbade. 

Else Berglund

– Det första de gör är att få en överblick över situationen, men också att genast sätta igång med att söka människor under rasmassor för att få fram dem, säger Else Berglund, humanitär chef på Act Svenska kyrkan. 

Hon berättar att kraftiga vinterstormar nyligen drog över området som nu har drabbats av jordbävningen och att det är viktigt att snabbt hitta människor för att de inte ska frysa ihjäl. 

– Hälsovård är högsta prio, för det kommer vara ett stort antal skadade. Vatten och platser där man kan värma sig, samlas, få skydd och mat är också insatser som man genast sätter igång med. 

Flera kraftiga efterskalv

Efter det första skalvet, som skedde klockan två på måndagsmorgonen, svensk tid, har det varit flera efterskalv. Runt tolvtiden på måndagen kom ett skalv som hade en magnitud på 7,5. Jordbävningen har, förutom Turkiet och Syrien, också känts i länder som Libanon, Irak och Cypern. 

– Det här är människor som sedan tidigare är svårt drabbade på olika sätt, så det behövs också ett psykosocialt omhändertagande så att de kan hantera ännu en svår katastrof. 

Act Svenska kyrkan skickar 2 miljoner kronor

Det första personalen på Act Svenska kyrkan gjorde när de vaknade till nyheterna om jordbävningen var att kontakta sina partners i Syrien, som man nu har nära kontakt med, säger Else Berglund. Hon utesluter inte att någon från Sverige kommer att åka till det drabbade området, men just nu är det viktigaste att stötta de som redan har en etablerat organisation i området. 

– Att rusa till en sån här stor katastrof kan ibland skapa större problem än att visa sitt stöd och att man genast är beredd att gå in med finansiella medel eller andra typer av stöd. 

– Vi kommer att förmedla hjälp så fort det går och vi börjar initialt med att gå in med 2 miljoner kronor, men det kan bli mer, vartefter vi ser behovet, säger Else Berglund. 

BILDSPEL. I staden Hama i Syrien är organisationen Finn church aid, en partner till Act Svenska kyrkan, på plats för att hjälpa till efter jordbävningen. Foto: FCA Syria

BILDSPEL. Organisationen Gopa-derd finns också i Syrien för att hjälpa de drabbade. Foto: Gopa-derd