Amanda Lind: ”Staten har ett ansvar för kompetensförsörjning för kyrkomusiken”

Amanda Lind lär sig om kyrkomusikerna villkor under en dag. Foto: Pavel Koubek.

Amanda Lind (MP), ordförande för kulturutskottet i riksdagen och aktuell som språkrörskandidat, följer organist Emmy Algefors under en dag på jobbet. På agendan står körövning och samtal om kyrkomusikerbristen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Kyrkomusik

Amanda Lind lär sig om kyrkomusikerna villkor under en dag. Foto: Pavel Koubek.

Till Nicolaikyrkan i Arboga har en skolklass kommit för att ta del av ett påskspel. Ögon spärras upp när det beskrivs hur Jesus spikades upp på korset och några av barnen håller varandra i händerna. På plats finns också Amanda Lind, ordförande i riksdagens kulturutskott. Samma dag har 32 miljöpartister gått ut och gett henne sitt stöd inför valet av nytt kvinnligt språkrör.

– Det här är ett bra sätt för barnen att vänja sig att gå in i ett kyrkorum, så de kan ta del av kulturarvet som kyrkorna utgör, säger Amanda Lind efter påskspelet.

Vill veta mer om kulturarbetares villkor

Hennes besök sker inom ramen för ett utbytesprogram som tankesmedjan Unga tankar om musik, Utom, står bakom. Politiker i kulturutskottet har blivit ihopparade med Utoms medlemmar. Emmy Algefors, organist i Arbogabygdens församling, har tidigare följt Amanda Lind under en dag då seminariesamtal på Folk och försvar stod på agendan. I dag är de på Emmy Algefors arbetsplats.

– Det är viktigt att vi som politiker har god insikt i hur det är att verka som kulturarbetare. Det får vi genom många som vi möter, men att på ett strukturerat sätt ha ett utbyte med en person ger unika möjligheter, säger Amanda Lind.

Emmy Algefors visar Amanda Lind allt från notarkivet till kyrkofönstren i Trefaldighetskyrkan. Foto: Pavel Koubek.

På dagens schema står förutom påskspel avstämningsmöte med arbetslaget i församlingen och möte om ett kommande Franciskusjubileum, rundtur och körövningar i Trefaldighetskyrkan.

– Arboga verkar vare en stad där musiken och kyrkan tar ganska mycket plats i samhället. Det verkar lätt att hitta samarbeten och det förstår jag har betydelse när man verkar som kyrkomusiker, säger Amanda Lind.

Barn och unga hjärtefråga

Det är ingen okänd miljö för henne. Med en pappa som är präst har hon vuxit upp i kyrkan och själv sjungit i kör och medverkat i julspel och luciatåg. I dag går hon gärna på konserter i kyrkan.

– Utan musiken skulle kyrkorna vara mycket fattigare platser, säger hon.

I samtalen med Amanda Lind har barn och ungas musikutövande varit något som Emmy Algefors lyft fram som en hjärtefråga.

– Vi är jättebra på att erbjuda sport så alla barn har chans att testa. Men allt det där med laganda och kroppsuppfattning kan vi erbjuda inom musiken också, säger hon.

Kyrkomusiker är lika viktiga som en brandstation och det behöver politiker veta om, säger organist Emmy Algefors. Foto: Pavel Koubek.

En annan fråga som hon pekat på som ett problemområde är kyrkomusikerbristen och minskande medel. Även om hon själv är nöjd med situationen på sin arbetsplats har Emmy Algefors informerat om andra församlingar som har svårt att rekrytera kompetent personal till sina vakanta tjänster och om musikerkollegor som inte fått några pengar till sin verksamhet i budgeten.

"Staten har ansvar för kyrkomusiken"

Amanda Lind säger att barn och ungas tillgång till musik är en central prioritering för Miljöpartiet och att kyrkomusiken är en naturlig del i det musikaliska ekosystem hon vill se i Sverige. Med estetiska ämnen på gymnasiet, kulturskolor och musikaliska utbildningar på högre nivå. Hon var en av flera politiker som skrev under en debattartikel om att skjuta till statliga medel för att rädda kyrkomusikerutbildningen vid Marie Cederschiöld högskola. Men så blev det inte och i december fattades beslut om att lägga ner utbildningen.

– Vi behöver kyrkomusiker vid högtidstillfällen, begravningar och som en självklar del av den plats för kultur och musik som kyrkorna är i dag. Jag menar att staten här har ett ansvar att se till att det finns en kompetensförsörjning för kyrkomusiken även framåt.

Är detta frågor du kommer fortsätta driva?

– Det kommer jag att göra.

Vad är nästa steg?

– I kulturutskottet finns ett brett engagemang för nätverksutbytet, kulturminister Parisa Liljestrand (M) är med och det finns politiker både från opposition och majoritet. Sedan är det klart att vi har olika politiska prioriteringar och uppfattningar om hur mycket vi ska satsa på kulturen. Det är en debatt som kommer forsätta i riksdagen. Men jag tror att det är viktigt att oavsett politisk färg se till att få god kunskap om villkoren att verka som kulturskapare. Då har du bättre förutsättningar att fatta kloka beslut.

"Lika viktiga som en brandstation"

Emmy Algefors hoppas att hennes delaktighet i Utom och utbytesprogrammet ska hjälpa till att göra kyrkomusiken mer känd. Bland politikerna och i samhället i stort.

– Jag är övertygad om att mitt arbete tjänar hela samhället. Vi kyrkomusiker är lika viktiga som en brandstation, men det gäller bara om folk vet om att vi finns.

Fakta: Unga tankar om musik

En tankesmedja som sedan år 2016 samlar yrkesverksamma musiker mellan 25 och 40 år

De 40 medlemmarna kommer från olika av svenskt musikliv

Medlemmarna väljs in på en mandatperiod på fyra år

Fungerar bland annat som en remissinstans i kulturpolitiska frågor och dialogpartner till kulturutskottet