Åsikterna går isär om Strängnäs stifts styrelseval

Det blev missnöje efter valet av stiftsstyrelse på Stjärnholms stiftsgård i november. Mest missnöjda var Tony Björklund och Pernilla Schubert. Foto: Marcus Gustafsson, Privat

Valet av stiftsstyrelse i Strängnäs är överklagat. Det handlar om en valteknisk samverkan som hade kunnat förändra mandatfördelningen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Det blev missnöje efter valet av stiftsstyrelse på Stjärnholms stiftsgård i november. Mest missnöjda var Tony Björklund och Pernilla Schubert. Foto: Marcus Gustafsson, Privat

Kyrkans Tidning har tidigare skrivit om att Sverigedemokraterna, SD, och Kristdemokrater i Svenska kyrkan, KR, överklagat valet av stiftsstyrelse i Strängnäs. De anser att fullmäktige inte har tagit hänsyn till deras valtekniska samverkan, och att de på grund av det gått miste om en ordinarie plats i styrelsen. Beslutet ska fattas den 25 februari. 

Bakgrunden är att KR:s och SD:s representanter i stiftsfullmäktiges valberedning lade märke till att flera andra nomineringsgrupper ingått i valteknisk samverkan, att KR:s och SD:s mandat var för sig inte skulle räcka till en plats i stiftsstyrelsen, och att de därmed inte skulle få vara med och bereda de ärenden som beslutas i stiftsfullmäktige. Sent omsider bestämde sig grupperna för att också göra en valteknisk samverkan.

– Det skulle ge oss totalt sex mandat i stiftsfullmäktige. Vi hade räknat på det, och vi fick också indikationer från stiftet på att det skulle räcka till en plats i stiftsstyrelsen, säger Tony Björklund, som sitter i valberedningen för SD.

Det var på morgonen inför stiftsfullmäktige den 27 november, strax innan valberedningens protokoll skulle justeras, som SD och KR presenterade sin valtekniska samverkan. Men vad som sedan hände går åsikterna isär om. Det justerade protokollet nämner inte den valtekniska samverkan.

– De kom på morgonen med samverkan och då tog ”stiftsjuristen” över det, säger valberedningens ordförande Michael Wallbom, Socialdemokraterna.

”Stiftsjuristen” är stiftsfullmäktiges sekreterare Göran Broås, som tidigare var stiftsjurist i Västerås stift.

Göran Broås, var det din uppgift att lägga till den valtekniska samverkan till protokollet?

– Nej, det har jag nog ingen kommentar på. Det valtekniska samarbetet deklarerades väldigt sent. Protokollet var underskrivet. Det var bara justering av protokollet som skulle äga rum. Det var verkligen tio sekunder i tolv, säger Göran Broås.

Tomas Fors, Centerpartiet, är vice ordförande i valberedningen:
Vi kom på morgonen och skulle bara signera protokollet. Hela fullmäktige satt och väntade på att vi skulle bli klara, så då sade man att om någon har en annan uppfattning så får man ta upp det på fullmäktigemötet.

Tony Björklund (SD) håller inte med.
– Hade vi kommit in med besked om vår valtekniska samverkan efter det att klubban var slagen så hade det varit en helt annan sak. Men även om vi haft tid på oss mellan valet och sammanträdet, så kan saker ske i sista sekunden och vi var trots allt inne med detta innan valberedningens protokoll var justerat och innan fullmäktiges sammanträde, säger han.

Jag tycker att han är ute och cyklar ganska rejält.

Pernilla Schubert (KR) har tidigare sagt till Kyrkans Tidning, att KR och SD blivit lovade att ärendet om gruppernas valtekniska samverkan skulle behandlas av stiftsfullmäktige.

Så blev det dock inte säger Tony Björklund (SD):
– Det redovisades inte av någon, vi själva var tvungna att gå upp och påpeka att ärendet fanns. Och då hade vi ändå lagt fram det för valberedningen i god tid innan protokollet hade justerats.

Han fortsätter:
– Men då ville valberedningen inte riktigt ta i det utan ärendet skulle lämnas över till fullmäktige, och i fullmäktige brydde man sig överhuvudtaget inte om att vi sa att det fanns en valteknisk samverkan.

Stiftsfullmäktiges sekreterare, Göran Broås, håller inte med om historieskrivningen.

– Det är en bild av det. Det var inte riktigt så som majoriteten uppfattade det. Det är alltid knepigt kring val och liknande, det är en hel del teknikaliteter, säger Göran Broås.

Valberedningens ordförande Michael Wallbom, Socialdemokraterna, delar bilden av att det handlar om valtekniska teknikaliteter.

– Jag ställde frågan [om valteknisk samverkan] på dagen, dagen innan, så där hade de (SD och KR) kunnat göra annorlunda och då hade allt blivit annorlunda. Fullmäktige tog upp de förslag som dök upp och det fanns inget sådant förslag. Jag vet att de hävdar att det fanns ett sådant förslag, men det får du ta med ”stiftsjuristen”, säger han.

Tony Björklund (SD) gillar inte det argumentet:
– Göran Broås är ju tjänsteman. Det kan jag ju tycka är lite fult av dem att försöka lasta över ansvaret på honom.

Göran Broås anser att ärendet är stiftsfullmäktiges:
– Det är fullmäktiges sak att hantera hela frågan. Det är där frågan ligger. Det är valberedningens uppgift att lämna ett förslag, sedan kan ledamöter lägga ytterligare förslag.

KT: Vilket de gör i efterhand, som jag förstår det?

– Mm, jag har ingen vidare kommentar, nej, säger Göran Broås.

Tony Björklund (SD) har sin syn på frågan klar:
Vi har yrkat på två saker. Det första var att man skulle rösta in Peter Laufer [gruppledare i SD] i stiftsstyrelsen tack vare det valtekniska samarbetet, men det togs inte upp för votering stiftsfullmäktige. Man har inte fört in det i propositionsordningen, det har man helt förbisett.

Det andra yrkandet var att yrkandet skulle gå på återremiss, vilket alltså röstades ner.

Stiftsfullmäktiges ordförande Niklas Nilsson (S) sade till Kyrkans Tidning att en valteknisk samverkan inte skulle ha haft någon betydelse eftersom nomineringsgruppen SD inte var fulltalig vid mötet. Det tycker Tony Björklund (SD) är felaktigt.

– Jag tycker att han är ute och cyklar ganska rejält. Jag får uppfattningen att Nilsson säger att vi har en tom stol, och det betyder ju att man inte fyller sina mandat och det stämmer inte. Just den helgen krockade med våra landsdagar, och i sista stund blev Peter Laufer sjuk och därför hade vi en person för lite på plats. Men vi fyller våra mandat, säger Tony Björklund.

Stiftsfullmäktiges sekreterare Göran Broås förtydligar:

– När det kommer till omröstning, rent generellt, avgörs ett ärende av de närvarande ledamöterna, så om det är någon som inte är närvarande och inte har någon ersättare på plats, då blir den platsen vakant när man kommer till omröstning. Det har mycket stor betydelse. Det handlar inte bara om mandat, utan även om ledamöternas närvaro i samband med sammanträdet.

Svenska kyrkans överklagandenämnd ska överpröva beslutet om stiftsfullmäktiges sammansättning. Ett beslut kan komma att fattas på deras nästa ordinarie möte den 25 februari. Beslutet kan överklagas.

Fakta: Valteknisk samverkan

En valteknisk samverkan innebär att partierna går samman för att få bättre och fler platser i nämnder och styrelser.

Det är inget politiskt samarbete utan det rör enbart fördelningen av platser.