Pernilla Schubert (KR) har tidigare sagt till Kyrkans Tidning, att KR och SD blivit lovade att ärendet om gruppernas valtekniska samverkan skulle behandlas av stiftsfullmäktige.
Så blev det dock inte säger Tony Björklund (SD):
– Det redovisades inte av någon, vi själva var tvungna att gå upp och påpeka att ärendet fanns. Och då hade vi ändå lagt fram det för valberedningen i god tid innan protokollet hade justerats.
Han fortsätter:
– Men då ville valberedningen inte riktigt ta i det utan ärendet skulle lämnas över till fullmäktige, och i fullmäktige brydde man sig överhuvudtaget inte om att vi sa att det fanns en valteknisk samverkan.
Stiftsfullmäktiges sekreterare, Göran Broås, håller inte med om historieskrivningen.
– Det är en bild av det. Det var inte riktigt så som majoriteten uppfattade det. Det är alltid knepigt kring val och liknande, det är en hel del teknikaliteter, säger Göran Broås.
Valberedningens ordförande Michael Wallbom, Socialdemokraterna, delar bilden av att det handlar om valtekniska teknikaliteter.
– Jag ställde frågan [om valteknisk samverkan] på dagen, dagen innan, så där hade de (SD och KR) kunnat göra annorlunda och då hade allt blivit annorlunda. Fullmäktige tog upp de förslag som dök upp och det fanns inget sådant förslag. Jag vet att de hävdar att det fanns ett sådant förslag, men det får du ta med ”stiftsjuristen”, säger han.
Tony Björklund (SD) gillar inte det argumentet:
– Göran Broås är ju tjänsteman. Det kan jag ju tycka är lite fult av dem att försöka lasta över ansvaret på honom.
Göran Broås anser att ärendet är stiftsfullmäktiges:
– Det är fullmäktiges sak att hantera hela frågan. Det är där frågan ligger. Det är valberedningens uppgift att lämna ett förslag, sedan kan ledamöter lägga ytterligare förslag.
KT: Vilket de gör i efterhand, som jag förstår det?
– Mm, jag har ingen vidare kommentar, nej, säger Göran Broås.
Tony Björklund (SD) har sin syn på frågan klar:
– Vi har yrkat på två saker. Det första var att man skulle rösta in Peter Laufer [gruppledare i SD] i stiftsstyrelsen tack vare det valtekniska samarbetet, men det togs inte upp för votering stiftsfullmäktige. Man har inte fört in det i propositionsordningen, det har man helt förbisett.
Det andra yrkandet var att yrkandet skulle gå på återremiss, vilket alltså röstades ner.
Stiftsfullmäktiges ordförande Niklas Nilsson (S) sade till Kyrkans Tidning att en valteknisk samverkan inte skulle ha haft någon betydelse eftersom nomineringsgruppen SD inte var fulltalig vid mötet. Det tycker Tony Björklund (SD) är felaktigt.
– Jag tycker att han är ute och cyklar ganska rejält. Jag får uppfattningen att Nilsson säger att vi har en tom stol, och det betyder ju att man inte fyller sina mandat och det stämmer inte. Just den helgen krockade med våra landsdagar, och i sista stund blev Peter Laufer sjuk och därför hade vi en person för lite på plats. Men vi fyller våra mandat, säger Tony Björklund.
Stiftsfullmäktiges sekreterare Göran Broås förtydligar:
– När det kommer till omröstning, rent generellt, avgörs ett ärende av de närvarande ledamöterna, så om det är någon som inte är närvarande och inte har någon ersättare på plats, då blir den platsen vakant när man kommer till omröstning. Det har mycket stor betydelse. Det handlar inte bara om mandat, utan även om ledamöternas närvaro i samband med sammanträdet.
Svenska kyrkans överklagandenämnd ska överpröva beslutet om stiftsfullmäktiges sammansättning. Ett beslut kan komma att fattas på deras nästa ordinarie möte den 25 februari. Beslutet kan överklagas.