På kvällen den 23 februari träffades Hedvig Eleonora och Oscars församlingars kyrkoråd för att samtala om samarbetet mellan församlingarna. Mötet landade i att en gemensam grupp ska utreda om församlingarnas samarbete ska fortsätta som vanligt eller utökas.
- Hedvig Eleonora har redan fattat beslut om att skapa en gemensam grupp och Oscars kyrkoråd fattade samma beslut. Mötet gick också ut på att lära känna varandra och diskutera vad vi har gemensamt, säger Hans Rhodin, kyrkoherde i Oscars församling.
Diskussionen handlade om tre alternativa nivåer av samarbete mellan församlingarna. Den första är att fortsätta med det samarbete församlingarna redan har, exempelvis den gemensam stiftelseexpeditionen, den gemensamma ungdomsmottagningen och församlingarnas informationssamarbete.
- Väljer vi nivå två handlar det om att ha ett tvåförsamlingspastorat. Alltså att ha en gemensam kyrkoherde, men två självständiga församlingar med exempelvis egna kyrkoråd.
Har mycket gemensamt
Den tredje nivån innebär att man lägger samman församlingarna i ett enförsamlingspastorat.
- I så fall kommer vi slås ihop igen, efter drygt hundra år.
Församlingen delades delades 1906 och blev Hedvig Eleonora, Oscars och Engelbrekts församlingar, utifrån hur många människor som bodde i de olika områdena, inte utifrån hur geografisk stora områdena var. Detta har inneburit att Oscars församling haft större möjlighet att växa än till exempel Hedvig Eleonora.
- Anledningen till att vi skulle gå så långt som till tredje nivån är dels att vi redan har så mycket gemensamt och dels att vi inte behöver dubbelt av allt. Våra församlingsbor går lika gärna till Oscarskyrkan som till Hedvig Eleonora kyrka. Vi ser att vi i framtiden rent administrativt kommer närmre varandra ändå.
Vilken nivå tror du att ni landar i?
- Det är svårt att säga. Vi kommer åtminstone att samarbeta som vi redan gör. Men det är upp till de förtroendevalda att komma fram till en slutsats, i dialog med oss anställda.
Hur lång tid kommer det ta?
- Det måste bli klart under året. Om det ska bli någon ändring måste det bli klart i god tid innan kyrkovalet 2025. Då behövs till exempel gemensamma valsedlar och röstlängd. Så lite snabba ryck är det, säger kyrkoherde Hans Rhodin.