Biskopen: Utred rasismen i Church of England

Biskop Gulnar Francis-Dehqani. Foto: Albin Hillert/CEC

Justin Welby och andra biskopar var snabba i sitt stöd till Black lives matter-rörelsen.

Hyckleri, enligt kritiker som menar att biskoparna i Church of England inte agerat mot diskriminering i sina egna stift.

Nu kommer biskopskrav på en utredning av rasismen i kyrkan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskop Gulnar Francis-Dehqani. Foto: Albin Hillert/CEC

Guli Francis-Dehqani är biskop i Loughborough och fick 2017 ett särskilt ansvar och stöd för så kallade Bame-präster [Black, Asian and minority ethnic] i stiftet Leicester.

I det senaste numret av Church of England newspaper säger hon att det är dags för transparens inom kyrkan och att en utredning skulle ”visa på utbredningen av rasismen som har smugit sig in i våra strukturer och i vår organisation, och skulle göra det möjligt för oss att effektivt komma till rätta med problemen och målmedvetet röra oss mot en framtid med mer rättvisa och jämlikhet”.

George Floyd dog i samband med ett omhändertagande av polisen i Baltimore. Det har orsakat protester mot rasism runt om i världen, också Sverige och Storbritannien. 

Under åtta minuter och 46 sekunder pressade polismannen Derek Chauvin sitt knä mot Foyds hals, visar flera videoklipp. Polisen är nu åtalad misstänkt för att vara ansvarig för George Floyds död. 

Sedan dess har flera företrädare för Church of England – bland andra Justin Welby - gått ut och fördömt rasismen. Flera biskopar har också reagerat i sociala medier och demonstrerat och manifesterat på olika sätt.

Durhambiskopen Paul Butler sade till Church Times att han aldrig lyckats blåsa ur tankar om överlägsenhet. 

– Det inbegriper det lågmälda hävdandet att vi i Storbritannien inte är lika dåliga som ”de” i USA när det kommer till detta med rasism. Jag avskyr när de här tankarna dyker upp, jag rasar mot dem.

Leicesterbiskopen Martyn Snow, Coventrybiskopen Christopher Cocksworth och Warwickbiskopen John Stroyan fanns bland dem som föll på knä i åtta minuter och 46 sekunder till stöd för demonstrationerna

John Sentamu, ärkebiskopen av York, som gick i pension i söndags, sade tidigare att han hade anslutit sig till demonstranterna om han inte just nu höll sig isolerad av smittskyddsskäl.

Anklagelserna om hyckleri kommer bland annat från en kyrkoherde och en prästkandidat som menar att deras karriärer i Church of England har haltat på grund av diskriminering, rapporterar bland andra the Guardian.

När det gäller kyrkoherden så fick han sju nej till kyrkoherdetjänster i stiftet han tillhör, och tog senare del av ett brev som förklarade att det fanns ”kulturella skillnader på det sätt människor som [prästen] kommunicerar på och faktiskt hanterar frågor om sanning och tydlighet”.

Prästkandidaten sökte adjunkttjänst men avvisades eftersom ”demografin i församlingen är monokrom vit arbetarklass, där du kan komma att känna dig obekväm”.

De reagerade båda när ärkebiskopen av Canterbury gick ut med stödet till Black lives matter.

”Detta är fullkomligt hyckleri. Vår kyrka erbjuder hopp, och det är rätt att våra biskopar höjer rösten mot orättvisor, men att den kroniska rasismen fortsätter inom kyrkan är bekymmersamt. Det har gått 30 år och fortfarande ’diskuterar’ och fortfarande ’lyssnar’ kyrkan”, sade kyrkoherden.