Sankt Botvids kyrka i Botkyrka har stått som ett landmärke intill vägen mellan Botkyrka och Södertälje, nuvarande E4, i mer än 900 år. Nu ser det ut som kyrkan kommer att få nya grannar. Detta i form av ännu fler bilar, ett utvidgat köpcentrum och 520 bostäder på mark som i dag ägs av prästlönetillgångarna i Stockholms stift.
Botkyrka kommun håller på att ta fram detaljplaner för området som kallas för Södra porten, eftersom det är den sydliga infarten mot Botkyrka. Här planeras en ny trafikplats för trafikleden Hågelbyleden och ett utökad köpcentrum som ska ge tusentals nya jobb.
Planerna väcker starka protester från invånare i kommunen.
– Botkyrka misshandlar sitt kulturarv genom att tillåta upplägget av en massa sten från bygget av Förbifart Stockholm intill kyrkan, säger Gudrun Holmgren, en de protesterande kommuninvånarna.
Hon är en konst- och kulturintresserad pensionerad bildlärare.
– Kyrkan är ett landmärke som kommer att försvinna om man bygger ett köpcentrum där.
För att stoppa planerna har Gudrun Holmgren och några andra startat Facebookgruppen Botkyrka kyrka – hotat kulturarv.
En namninsamling kopplad till gruppen har på två månader samlat 1 800 namn.
– Riksantikvarieämbetet har pekat ut området kring kyrkan som ett riksintresse för kulturmiljövården. Så skyddet borde vara väldigt starkt. Ändå vill Stockholm stift bygga bostäder i området. Det är vi också emot.
Karin Lindforss, egendomsjurist på Stockholms stift, bekräftar att planerna på att sälja mark för 520 lägenheter varav 440 i flerfamiljshus och 80 i radhus och villor, står fast.
– Vårt projekt har gått igenom hela planprocessen och det har skett en bearbetning av förslaget bland annat efter länsstyrelsens synpunkter om kulturminnesskydd, säger hon.
Karin Lindforss säger att pilgrimsleden som passerar kyrkan kan komma att få en lite annan sträckning på grund av bygget.
– Samtidigt ska kyrkogården utvidgas västerut på mark som prästlönetillgångarna i Stockholms stift överlåter till Botkyrka församling.
Förslaget till detaljplan för kvarteret Prästviken har gått igenom både samråd och granskning och väntar på kommunfullmäktiges beslut om antagande.
– Det är ett bra projekt genom att vi bidrar med fler bostäder, säger Karin Lindforss.
Karin Lindforss ser det som positivt för församlingen att få nya invånare i närheten av kyrkan.
Men det gör inte Sandra Lundell, som organiserat namninsamlingen:
– Just det området ligger dåligt till för bostäder. Mellan en motorväg, en kyrkogård och Asptunafängelset, säger hon.
– Efterfrågan kommer inte att vara stor. Jag tycker att projektet förstör mycket av det kulturhistoriska värdet.
Sandra Lundell säger att hon också är emot att bygga på väldigt bördig åkermark i en värld som efterfrågar bra åkerjord.