Heikki Ranta är stiftsantikvarie på Lunds stift och han säger att församlingar kan komma att drabbas ekonomiskt av cyberattacken.
– Allt det sedvanliga arbetet med KAE är blockerat och förseningarna kan skapa väldigt stora problem.
KAE fungerar så att församlingar ligger ute med pengar och skickar in rekvisitioner via stiften till kyrkokansliet, och så får de ersättningen i efterhand. Eftersom hela systemet är digitaliserat kan ingen administration kring utbetalningar ske nu när cyberattacken lamslår systemet. Tidsfristen för att lämna in rekvisitioner för att få KAE utbetald var egentligen den 30 november. Kyrkokansliet har flyttat fram den till fredagen den 15 december, men det datumet närmar sig.
Kyrkokansliets åtgärder
I en mejlkommentar till Kyrkans Tidning skriver Markus Dahlberg, enhetschef för kulturarvsstöd, att kyrkokansliet följer utvecklingen och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om tidsfristen inte räcker.
Heikki Ranta säger att det kan komma att skapa problem för församlingar och pastorat.
– Det kan hända att redan beviljade pengarna för 2022 och 2023 inte kommer att hinna betalas ut, vilket möjligtvis kan leda till att församlingar inte kommer att ha råd att till exempel betala ut löner till anställda förrän problemet är löst. Vissa församlingar ligger ute med flera miljoner kronor.
Försenar bokföring
– Men om vi får systemet att funka denna vecka är det inga problem för dem, säger han.
Situationen gör också arbetet mer omständligt för ekonomer som inte kan slutföra årets bokföring förrän problemet är löst.
Detsamma gäller hanteringen av nya KAE-ansökningar som kom in i månadsskiftet oktober-november som ska hanteras för 2025. Heikki Ranta har hunnit med en del av arbetet, men han har flera hundra ansökningar kvar att gå igenom. Det är ett arbete som brukar hinnas före jul, men inte i år.
Skriva ut på papper
– December är en jättesolkig månad att drabbas av det här. Men jag är beredd att sitta extra mycket när det väl släpper.
Han säger att det dock är en lärorik period för handläggare på stiften där man i framtiden kommer behöva vara bättre på att skriva ut alla viktiga dokument så de också finns på papper.
KUB och KAE
När det gäller kyrkounderhållsbidrag (KUB) har stiften mappar med ärendena på papper, så de kan göra utbetalningar trots cyberattacken. Sista dag för rekvisition av KUB är som normalt den 30 november, och har alltså inte skutits fram. KUB rör sig om mycket mindre summor, exempelvis får Lund stift omkring 70 miljoner kronor i KAE och endast 11 miljoner kronor i KUB.
De årliga bidragspengarna skickas till stiften som i sin tur hanterar både beviljning, attestering av rekvisitioner från församlingar och utbetalning av KUB. Den årliga summan bestäms av kyrkokansliet och den kan variera något från år till år.
– Så cyberattacken betyder ingenting för KUB. Däremot är KAE fullt digitaliserad.
Vad har ni för plan?
– Att vänta ut cyberattacken. Sedan måste kyrkokansliet se över tidsfristen så att församlingar kan få ut sina pengar när systemen öppnas igen.
Ska församlingar behöva drabbas?
– Ingen ska behöva drabbas, men det händer på många ställen i samhället och nu i Svenska kyrkan. Då får vi ta det som det är. Men det är såklart jättetråkigt om församlingar, som inte alltid har det bra ekonomiskt, drabbas.