Dags igen för fasteaktionen

"Bössan är fortfarande viktig för fasteaktionen", säger Eva Perez Järnil, projektledare för fasteaktionen. Men nu är den mest en symbol och en påminnelse, få lägger kontanter i den numera. Foto: Act Svenska kyrkan/Ikon

På söndagen startade Act Svenska kyrkans årliga fasteaktion. Temat handlar om hunger.   

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

"Bössan är fortfarande viktig för fasteaktionen", säger Eva Perez Järnil, projektledare för fasteaktionen. Men nu är den mest en symbol och en påminnelse, få lägger kontanter i den numera. Foto: Act Svenska kyrkan/Ikon

- 783 miljoner människor har inte tillräckligt med mat. Var tionde människa på jorden saknar sitt dagliga bröd, trots att det produceras mat, säger Eva Pérez Järnil, projektledare för fasteaktionen.

Stigande priser och brist

Act Svenska kyrkans fasteaktion pågår från fastlagssöndagen till palmsöndagen den 24 mars. I år är målet att samla in 39 miljoner kronor. Tillgången till mat är i fokus.

- Utvecklingen var positiv, fram till pandemin. Sedan dess har matsituationen försämrats. Krig förvärrar situationen, men på sikt är klimatförändringarna det allvarligaste hotet, säger Eva Perez Järnil.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har tillgången till vete påverkats negativt, vete från Ukraina, och även ryskt vete, har svårt att nå världsmarknaden. Kriget mellan Israel och Hamas påverkar förstås mattillgången lokalt.

Klimatet utmanar

- Men det är klimatförändringarna som är den stora utmaningen på lång sikt. Till exempel Sydsudan och Etiopien drabbas nu omväxlande av långvarig torka och omfattande skyfall. I ökande grad säger våra partners att det som kommer att påverka flest är klimatförändringarna.

Insamlingen ska ge resurser till Act Svenska kyrkans lokala partners så att de kan hjälpa lokala jordbrukare att klara klimatförändringarna genom att odla torktåliga grödor och grödor som ger högre avkastning. Insamlingen ska också möjliggöra givande av små lån och sparande så att grupper kan köpa höns, getter eller kor för att fler ska kunna bli självförsörjande.

”Hunger” har varit tema för fasteaktionen tidigare också.

Fastans budskap

- Hungerfrågorna, frågan om maträttvisa och att vi ska dela med oss av våra resurser är ju i linje med fastans budskap. Gåvor behövs för att fler ska kunna äta sig mätta.

Just efter julinsamlingen avslutats så börjar fasteaktionen och numera så har ni en sommarkampanj också. Orkar de internationellt engagerade i kyrkan med alla aktioner och kampanjer?

 - Vi kommer inte att ha en insamlingskampanj på samma sätt i sommar, men vi lyfter viktiga frågor i vårt insamlingsarbete då också. Våra engagerade efterfrågar aktuella frågor att prata om i sin verksamhet, så vi ser till att de får uppdaterat material för sitt arbete. Men de stora insamlingsperioderna är julen och fastan.

Givande via webben

Julinsamlingen drabbades av it-attacken mot Svenska kyrkan, är nu oroade för att det ska hända igen?

- Nej, vi hoppas att säkerheten räcker till. Men nu fungerar våra kampanjsidor och givandet via webben, det är vi glada över, säger Eva Perez Järnil.

Fakta: Tema: Dela lika och rädda liv

Insamlingsresultat:

  • 2023: 36,8 miljoner kronor
  • 2022: 61,6 miljoner kronor
  • 2021: 24,4 miljoner kronor
  • 2020: 24,5 miljoner kronor
  • 2019: 30,6 miljoner kronor

Första fasteaktionen: 1965

Källa: Act Svenska kyrkan