Dragning till en gammal kyrka
Att peka ut några musikaliska trender är svårare, där har funnits en stor spretighet säger de. Några har testat nya uttryck, sådant som inte hört i dagens psalmbok. Andra har försökt efterlikna något äldre.
– Melodiskt och textligt söker man sig mot det gammeldags svenska, gamla ordval. Det är något gott, man vill ta tillbaka en gammal kyrka, en gammal tro. Men vi har redan de psalmerna, vi vill ju ha något annat, säger Jonas Östlund.
I den lilla stugan vid vattnen fortsätter gruppen att sjunga igenom och diskutera sina sista psalmförslag. Utanför hörs vågorna slå mot bryggan när det blåser upp på Siljan. Att de är just vid Rättviks stiftsgård känns speciellt, berättar flera av deltagarna, då platsen varit betydelsefull för flera kända psalmförfattare.
Psalmerna som behöver ses över
Förutom de psalmerna som fått ja, har urvalsgrupperna också skickat med några psalmer med kommenterar om att de behöver redigeras.
– Det kan handlar om att en del förslag har många verser och att en vers behöver tas bort. Eller att det är ett väldigt stort omfång av toner och några av dem funkar att sänka, säger Karin Tillberg, teologisk sekreterare för kyrkoböcker på kyrkokansliet.
Parallellt med att de nya psalmerna ska förberedas för att provsjungas i församlingarna, har arbetet påbörjats med att se över innehållet i den nuvarande psalmboken.